"Dan vraag ik of ik mag dansen"

Eerst bewegen, dan praten’ is, simpel uitgedrukt, de visie van organisatiedeskundige Peter Rombouts. Via beweging haalt hij informatie naar boven die met praten niet aan de oppervlakte komt. Verbaast het u dat de man ook tangodanser van wereldformaat is?

Wanneer bedrijven bij problemen of veranderingen een beroep doen op een deskundige, is de aanpak – opnieuw sterk vereenvoudigd - vaak gelijklopend. De consultant spreekt met mensen om het probleem te definiëren en te begrijpen, daarna volgt een diagnose en dan een veranderingsplan. Niet zo bij Nederlander Peter Rombouts van Masters of Movement. Hij bouwt zijn hele aanpak op rond bewegen, of dansen zo je wil, hoewel het bewegen geen patroon volgt.

En dan vraag ik of ik mag dansen…

Peter Rombouts

Hoe gebeurt dit dan concreet? “Wanneer ik in een organisatie kom, laat ik me eerst kort vertellen wat het probleem of de vraag is. Eventueel stel ik nog enkele vragen om een duidelijk beeld te krijgen. En dan vraag ik of ik mag dansen. Eigenlijk is het meer een intuïtief bewegen. Met die beweging wil ik de diepgang van de informatie en kennis die er is boven water krijgen. De kern weergeven waarover het gaat. Mensen zijn hierover vaak verbaasd. Ik noem het de ‘niet-talige interventie’. Eigenlijk stel ik de gewone vorm van communicatie – praten – even uit.” Voor Peter Rombouts wordt non-verbale communicatie te weinig gebruikt. Voor hem is dans een manier om voorbij de taal in communicatie te stappen.

Kinesthetisch vermogen van organisaties

Hoe moet dit dan? “Via kinesthetische empathie.” Euh? Peter Rombouts legt het uit: “Kinesthesie is het vermogen van een organisme om de positie en beweging van het eigen lichaam en lichaamsdelen waar te nemen. Als je een organisatie ziet als een levend organisme kan je deze definitie vertalen naar organisaties. Je kan dan spreken over 'het kinesthetisch vermogen' van organisaties als het vermogen om met grote nauwkeurigheid en precisie het geheel en de verschillende onderdelen waar te nemen (en aan te sturen) om te komen tot optimale afstemming en samenwerking.”

Zolang we het denken centraal zetten, zal de afstemming nooit optimaal worden.

Peter Rombouts

“Je kan dit vergelijken met dansen”, gaat hij verder. “Dansers zijn meesters over hun lichaam. Door jarenlang te trainen kunnen ze hun lichaam met grote precisie en nauwkeurigheid aansturen. Maar de danser denkt daar uiteindelijk niet meer over na, over hoe hij dit doet. De bewegingen zijn als het ware ‘opgeslagen’ in zijn lichaam en dat zorgt voor een ongelooflijke afstemming binnen het eigen lichaam, andere dansers en de ruimte om hem heen. Hoe beter de afstemming, hoe mooier de dans. En wanneer je aan een danser vraagt hoe hij dit doet dan zal het antwoord zijn: door training en herhaling, keer op keer.”

Afstemmen

Goed, we zijn weer mee. Maar hoe vertaal je dit naar organisaties in verandering? Peter Rombouts trekt enkele interessante lessen. Het is dat goed ‘afstemmen’ waar het om draait.

  1. De meeste organisaties zijn rationeel. We zetten het denken centraal bij het aansturen ervan. “Zolang we dit blijven doen, zal de afstemming nooit optimaal worden”, voorspelt Peter Rombouts. Vergelijk dit met een danser: denkt een danser te veel na tijdens de dans, dan wordt zijn coördinatie minder. Of met ademhalen: dat gaat vanzelf, tot je erover nadenkt.
  2. Dansen betekent jarenlang trainen en het lichaam ontdekken. Ook in organisaties is die tijd en dat doorzettingsvermogen nodig om alle mogelijkheden aan afstemming te ontdekken en te verfijnen. Je bereikt dit niet even in drie sessies. Jammer genoeg krijgen mensen zelden voldoende tijd en dat zorgt voor blijvende afstemmingsproblemen: ‘de samenwerking moet beter’ of ‘we moeten beter met elkaar communiceren’.
  3. Zolang we ons blijven focussen op de problemen in verschillende onderdelen apart (bijvoorbeeld individuen of afdelingen) gaan we nooit ‘een gezamenlijk verhaal vertellen'. Het helpt niet om een probleem in een afdeling op te lossen. Je moet het grotere geheel bekijken.

Iedereen beseft dat de maatschappij steeds complexer wordt. Steeds snellere veranderingen, onzekerheid,… We hebben alle vormen van intelligentie nodig om hiermee te kunnen omgaan. Peter Rombouts voegt er dus de kinesthetische intelligentie bij: luisteren naar je lichaam.

Spiegelneuronen

De tangodanser en organisatiedeskundige gaat hierin nog een stapje verder. Bij groeiende complexiteit is empathie belangrijk. Kun je de andere begrijpen? Zijn emoties en beweegredenen vatten? Praten is vaak de voorgestelde oplossing bij problemen. En dat helpt zeker. Maar een groot deel van de communicatie verloopt buiten het praten om: lichaamstaal! “Volgens neurowetenschappelijk onderzoek is de belangrijkste basis van empathie en inlevingsvermogen van neurofysiologische aard. We lezen de wereld door (innerlijke) imitatie van bewegingen en gebaren in ons brein met de hulp van spiegelneuronen.”

Je ziet iemand naar een kop koffie grijpen. Door de spiegelneuronen ga je mee in de beweging. In je hersenen wordt hetzelfde geactiveerd alsof je de beweging zelf zou maken: je begrijpt de beweging, maar – erg belangrijk - ook de intentie en de emoties die erbij horen. We denken, doen en voelen dus met de andere mee. De beweging vertelt wat niet met woorden is uit te drukken.

Hoe meer je samenwerkt, hoe beter de spiegelneuronen elkaars bewegingen kunnen lezen. Samenwerking wordt dan als een dans.

Peter Rombouts

Ik ga in hun schoenen staan ...

“Dat is ook wat er gebeurt als ik in organisaties kom. Ze vertellen me hun verhaal, ik ga staan en beweeg. Wat ik dus doe is in hun schoenen gaan staan. Vanuit de beweging weergeven wat ik voel bij hun verhaal. Ik weet niet op voorhand hoe het eruit gaat zien. Het heeft niets met dans te maken, het hoeft niet esthetisch mooi te zijn. Nadien ga ik zitten en laat even een stilte vallen. Nadien vertel ik hoe ik me voelde bij het bewegen, waarover de beweging ging, de emoties. Het lijkt allemaal misschien wat zweverig, maar neurowetenschappelijk is aangetoond dat we elkaar de hele dag door fysiek, motoriek kopiëren. Om zo te begrijpen wat de andere zegt.”

“Het is ook iets dat je kan ontwikkelen. Hoe meer je met iemand samenwerkt en dus meer in elkaars nabijheid bent, hoe beter je spiegelneuronen in staat zijn om elkaars non-verbale bewegingen te lezen. Samenwerking wordt als een dans. Je leidt en volgt, imiteert en wordt geïmiteerd. Je empathisch vermogen neemt toe.”

Brug slaan

In Nederland komt er steeds meer ruimte voor andersdoeners/andersdenkenden. Men beseft immers dat we er op de klassieke manier niet meer geraken in organisaties, dat het niet lukt. Peter Rombouts wil met zijn aanpak vooral een brug slaan tussen weten en niet-weten, tussen het planmatige en de intuïtie, tussen organisaties en kwetsbaarheid. Hij zoekt voortdurend die scheidingslijn op. “Daar wordt het immers interessant. Net zoals ik niet of organisatiedeskundige ben of danser, maar de twee petten bij elkaar breng.”

Met zijn bewegingsinterventie wil hij informatie bovenhalen die belangrijk is voor het veranderingsproces in de organisatie. “Dit kan best confronterend zijn, ontregelend of heftig. Dan gedag zwaaien en wegwezen is onethisch. We gaan daarom aan de slag met de informatie die is vrijgekomen. Dat is mijn taak: mensen houvast bieden om om te gaan met die informatie en grote veranderingen. Ze hebben iemand nodig die niet bang is van die bewegingen en hen kan bijstaan. En dat doe je niet door de beweging te ontkennen maar er net in te duiken. Ik zorg voor een vrij diepgaande gedeelde ervaring waarop men later steeds kan terugvallen. In sommige projecten krijgt het begeleidingsproces zelf ritme: bewegen, praten, bewegen, praten. Maar uiteindelijk heb je uiteraard resultaten nodig, moeten er acties komen.”

Lees ook: Zelfsturing bouw je niet op idealisme

Dit artikel maakt deel uit van het dossier 'De toekomst in beweging'.
Publicatiedatum: 08/06/2017 - 07:25
Auteur: Katleen Weytjens

Leiderschap

12/03/18 - 12:40 Grijp de macht26/02/18 - 06:45 CSR is geen hype maar trend23/02/18 - 16:32 De CSR Professionals of the Year 201721/02/18 - 15:51 7 op 10 bedrijven vinden MVO noodzakelijk om te overleven14/02/18 - 14:15 WC-rol belangrijker dan vertrouwelijke info07/02/18 - 11:59 Ongestoord doorwerken maakt ons gelukkig07/02/18 - 10:52 Geef ook kmo’s CSR-bloed06/02/18 - 15:17 Is pesten een overroepen of verdoken probleem?30/01/18 - 06:13 Havenbedrijf Antwerpen, ENGIE en Lidl focussen op CSR23/01/18 - 09:30 Het gevaar van verregaande verbondenheid

Arbeidsmarkt & -beleid

20/03/18 - 06:34 Mannen zien vrouwen niet aan de haard15/03/18 - 06:56 Alle medewerkers voetballers? Zet duurtijd op elke functie15/03/18 - 06:14 Op zoek naar barbapapa’s12/03/18 - 12:36 Ruim 15.000 werkzoekenden kunnen niet met pc overweg07/03/18 - 11:14 Overheid zet eindelijk deur open voor uitzendarbeid07/03/18 - 09:22 Beperk koppeling loon/anciënniteit tot eerste jaren in functie05/03/18 - 06:12 Het wel en wee van 50+ op de arbeidsmarkt28/02/18 - 10:46 Re-integratietraject leidt meestal niet tot werk27/02/18 - 06:28 De Belgische online vacaturemarkt in cijfers23/02/18 - 17:46 Jobpunt Vlaanderen wordt Poolstok

HRM

13/03/18 - 22:17 Torfs en Easi opnieuw nr1 Great Place to Work28/02/18 - 09:30 Federgon lanceert platform rond well-being24/01/18 - 11:41 Online test moet burn-out voorkomen18/01/18 - 07:22 En toen liep het mis! Interne communicatie.15/01/18 - 15:41 Wat je zegt, kan je je job kosten11/01/18 - 06:20 HR, steward van cultuur en engagement04/01/18 - 11:29 Nieuwsgierig naar het nieuwe HR-jaar?20/12/17 - 11:16 De grootste HR-uitdagingen in 2018-201918/12/17 - 10:30 HR: haat en liefde voor artificiële intelligentie13/12/17 - 19:47 Complexiteitstheorie in een HR-jasje

Juridisch

13/03/18 - 10:49 Gevolgen van kanker zijn handicap, oordeelt rechtbank08/03/18 - 06:27 Verboden te roken … in de bedrijfswagen22/02/18 - 06:24 Met de privéwagen op klantenbezoek08/02/18 - 08:00 Werklozen, opgelet met hobby’s en vriendendiensten!25/01/18 - 06:26 Dwingend verlof is niet zomaar verlof21/12/17 - 06:18 Wie dronken is op het werk…07/12/17 - 07:10 Bedrijf verkocht: nieuwe bazen, nieuwe wetten?23/11/17 - 07:08 De almacht van de sociale inspectie09/11/17 - 07:14 Ook ziekte kent zijn regels19/10/17 - 07:11 Anciënniteit, het sleutelelement bij ontslag

Blog

06/03/18 - 06:50 Bescheidenheid siert ook een leider01/03/18 - 06:35 Ik heb het gehad met de files...20/02/18 - 07:03 3D-HR: omlaag, omhoog en opzij24/01/18 - 17:37 Cultuur + Technologie + Data = Employee Engagement17/01/18 - 10:01 Kijk niet enkel met je organisatiebril14/12/17 - 07:07 Pleidooi voor een gereduceerd werknemersstatuut12/11/17 - 19:48 WisKeys 2 jaar!25/10/17 - 08:57 Liefde op het eerste gezicht hoeft niet18/10/17 - 07:55 Burn-outcoaches bestaan niet11/10/17 - 06:49 Hoe verantwoordelijk is de leider?

Jobhop

14/03/18 - 17:26 Jobhop: Stéphane Bero14/03/18 - 17:26 Jobhop: Rudy Goossens14/03/18 - 17:06 Jobhop: Dirk Nyberg14/03/18 - 17:01 Versterking voor The Tipping Point07/03/18 - 20:29 Jobhop: Véronique Polet07/03/18 - 20:18 Jobhop: Sabine Miriklis07/03/18 - 20:16 Jobhop: Nathalie Oomen07/03/18 - 12:05 Jobhop: Joke Renneboog21/02/18 - 17:42 Jobhop: Evelien Vermandere21/02/18 - 17:34 Jobhop: Annick Stevens

Events

19/03/18 - 09:53 HR in de zorg20/02/18 - 12:29 Meer events?13/02/18 - 12:54 Masterclass Recruitment Analytics06/02/18 - 09:33 Arbeidsre-integratie bij langdurige ziekte22/12/17 - 11:18 De uitdagingen van Arbeidsmarkt 4.019/10/17 - 11:35 CSR Professional of the Year - GRATIS TICKETS voor WisKeys-lezers19/09/17 - 14:53 Conferentie #HRPRO10011/09/17 - 12:59 The future of HR: employee engagement is key01/09/17 - 13:11 Evidence based HR01/09/17 - 12:37 Leaders Lunch: Trust at Work

Dossiers

14/03/18 - 16:42 De hartslag van arbeidsmarkt 4.021/02/18 - 16:26 CSR is een trend, geen hype06/11/17 - 16:36 De toekomst in beweging12/10/17 - 05:39 Innoverende HR in de praktijk07/09/17 - 07:48 De arbeidswet ontrafeld15/06/17 - 09:47 Re-integratie = kansen benutten14/06/17 - 09:00 #LerenuitBoeken01/06/17 - 06:18 Mini-dossier: duurzame loopbanen18/05/17 - 09:57 Zinvol werk: de sleutel tot weerbaarheid04/05/17 - 06:24 Competentie- en talentmanagement in slakkengang