Een nieuwe baas: mag het iets jonger zijn?

Wat als je nieuwe bazen jonger zijn dan jezelf? Het overkwam Joost (47) bij de overname van het communicatiebureau All Colors of Communication. Toch ligt hij er niet wakker van. Integendeel. “Het werkt verfrissend.”

Directieteam All Colors of CommunicationHij geeft hiermee het gevoel mee dat ook uit onderzoek naar leeftijdsverschillen blijkt. Het draait niet om leeftijd, maar om respect. “Bij de start van het nieuwe eigenaarsteam werd er een meeting belegd met alle werknemers. Daarin vroegen de nieuwe bazen ons naar onze ideeën en visie. Zo werd onmiddellijk de ervaring van oudere werknemers bevestigd”, aldus Joost.

Ruim een half jaar geleden verkocht de oprichter van All Colors of Communication het bureau aan drie medewerkers uit het managementteam die zich volledig op de organisatie wilden smijten. Drie jonge honden die de kans grepen. Managing Director Kristof De Roeck (33 jaar), Public Relations Director Elke De Ridder (39 jaar) en Marketing Director Laurens De Lanoeye (30 jaar) namen het bloeiende bureau over en geven vandaag samen leiding aan een 20-tal communicatieprofessionals, waarvan meer dan de helft ouder is dan twee van de drie nieuwe eigenaars.

Een jonge baas? Dat is positief

Speelt hun leeftijd hen parten? Spontaan zou je verwachten dat oudere werknemers het gezag van een jongere baas niet pikken. Klopt hier niet en dit blijkt ook uit leiderschapsonderzoek van KU Leuven en het Nederlandse vermogensfonds Gak (2015). Daarin gaven 540.000 werknemers hun mening over hun baas, in totaal zo’n 122.000 leidinggevenden in België en Nederland. Jonge bazen kwamen er positief uit: ze zouden meer overleg hebben met hun medewerkers, meer luisteren en oprecht geïnteresseerd zijn in het privéleven van het personeel. Ze communiceren hun visie duidelijker en hebben een actievere rol als baas. Ze herinneren zich nog goed wat hen stoorde bij hun eigen baas omdat ze nog maar pas zelf leidinggevende zijn. Ze zouden ook beter zijn in coaching, makkelijker delegeren en meer tijd hebben om een goede baas te zijn.

Jonge bazen overleggen meer met hun medewerkers, luisteren meer en zijn oprecht geïnteresseerd in het privéleven van het personeel.

Onderzoek KU Leuven

Onderzoek in opdracht van o.a. NRC geeft aan dat een minderheid van de werknemers liever een oudere dan een jongere baas heeft. Deze mensen vreesden immers dat jonge bazen nog te veel met de eigen carrière bezig zijn om voldoende aandacht te hebben voor de medewerkers. Groot voordeel dan weer is dat de meeste jonge bazen erg gedreven zijn.

Duits onderzoek ziet het echter iets minder rooskleurig. Werknemers met een baas die jonger is dan zijzelf hadden meer last van negatieve gevoelens zoals woede en angst. Een verklaring hiervoor kan zijn dat werknemers zich voorbijgestreefd voelen: moeten meer ervaren medewerkers immers geen leidinggeven aan jongeren?

Het verhaal klopt

Hoe zit dat bij All Colors of Communication? De overgang naar het nieuwe leiderschapstrio verliep er vlot, maar ook geleidelijk. Twee jaar voor de effectieve verkoop gaf de toenmalige eigenaar al aan om een stap terug te willen zetten, een jaar later sprak hij over een verkoop. Ondertussen namen Elke, Kristof en Laurens steeds meer het roer in handen als managers. “Als managementteam waren we nauw betrokken bij het verkoopproces”, vertelt Kristof. “Met ons drieën begonnen we na te denken over een management buy-out: konden we samen het bedrijf overnemen? Uiteindelijk kenden we het bedrijf van binnen en van buiten, wisten we dat het goed draaide, hoe het werkte, wat onze rol was … Het verhaal klopte voor ons”, aldus Elke. “Met ons drieën zijn we ook heel complementair aan elkaar.”

“We lagen zelf mee aan de basis van het succes van de jongste jaren: we hadden mee klanten binnengehaald, medewerkers aangeworven … Voor medewerkers zou deze overname dus garant staan voor continuïteit, iets wat minder duidelijk is bij een externe overnemer”, vindt Kristof.

“Nu staan we met z’n drieën aan het roer en dat komt de snelheid van beslissen alleen maar ten goede. We hoeven geen goedkeuring meer te krijgen van de eigenaar.”Contentmarketing via WisKeys

Zelfde waarden, andere aanpak

Het trio hield hun overnameplannen geheim voor de collega’s tot de verkoop volledig rond was. Bij de uiteindelijke aankondiging waren de werknemers enthousiast. Ze zagen de verkoop aan het managementteam wel zitten. “We hadden ons als managementteam al bewezen, waren vertrouwd met de medewerkers waardoor er geen weerstand was”, verklaart Elke.

Heeft de overname tot een stijlbreuk in leiderschap geleid? Ja en nee, zo blijkt. “De evolutie in leiderschap heeft niet alleen te maken met het feit dat er nieuwe eigenaars zijn, maar ook, en vooral, met de groei van de organisatie. Hoe meer medewerkers er aan boord komen, hoe meer structuur de organisatie vraagt”, zegt Kristof. “Vroeger ging er inderdaad losser aan toe”, bevestigt ook Laurens. “Nu pakken we het professioneler aan.”

"De nieuwe bazen peilden naar onze ideeën en visie. Zo werd onmiddellijk de ervaring van oudere werknemers bevestigd."

Joost (47)

De basisideeën, zoals aandacht voor een goede work-life balance, blijven echter hetzelfde. Net zoals de inspraak van het personeel bij aanwervingen. Iedereen krijgt de kans om met sollicitanten te spreken om zo af te toetsen of de kandidaat zou passen in de organisatie. En het gaat nog verder, zegt Kristof: ““Op dit moment bekijken we de verschillende uitbreidingsmogelijkheden van ons kantoor. Of we kiezen voor een totaal nieuwe locatie, een tweede kantoor of we gaan voor creatieve oplossingen die de arbeidsomstandigheden in volle groei aangenaam blijven houden. Maar al deze redeneringen gebeuren in volledig overleg met het personeel. Geeft iemand met een goede reden zijn veto over een locatie, dan verdwijnt die optie van de lijst.” 

Vooral bedrijfsgroei doet leiderschapsstijl evolueren

Laurens: “De idee leeft hier al lang dat het belangrijk is dat mensen zich goed voelen. Alleen zo kunnen ze zich focussen op hun job. Hoe we zorgen voor dit goed gevoel, dat is nu anders dan vroeger. Omwille van de groei moeten we duidelijke afspraken maken. Bijvoorbeeld over verlof: vroeger kon je gewoon de dag voordien aankondigen dat je een dag vrij nam, nu is dat moeilijker. Heldere regels zorgen voor minder frustraties.” “Die invloed van een groeiende structuur zie je ook bij de evaluaties”, vult Elke aan. “Vroeger gebeurden de evaluatiegesprekken af en toe, nu systematisch om het half jaar. We willen immers meer inzetten op carrièreplanning en steeds beschikbaar blijven voor een gesprek.”

Voor Laurens is het een voordeel dat de drie nieuwe eigenaars eerst als werknemer en manager hier hebben gewerkt. Dat maakte de overgang een stuk vlotter en meer geleidelijk. “We voeren verbeteringen door, maar stap voor stap, zonder de grote ommezwaai. We zitten natuurlijk in een luxepositie omdat het bedrijf goed draait.” Het roer drastisch omdraaien was dus niet nodig.

Omdat we volop meewerken in het bedrijf is onze betrokkenheid veel groter dan bij een eigenaar op afstand. Ook de hiërarchie is beperkt, tussen eigenaars en medewerkers en tussen medewerkers onderling”, aldus Kristof. “Iedereen heeft verschillende rollen bij verschillende klanten: bij de ene klant kan je de trekker en aanspreekpunt zijn, bij een andere spring je enkel je collega bij.”

De mindset primeert

Het team telt heel wat dertigers, enkele twintigers, wat veertigers en een vijftiger. “Het is ook die verdeling die we het meest zien bij aanwervingen. We zoeken meestal mensen met ervaring, waardoor hele jonge mensen minder in aanmerking komen. Tegelijkertijd werken we in een snel veranderende sector. Kennis veroudert heel snel. Hierdoor krijgen we dan weer minder vijftigers over de vloer. Ze hebben die kennis vaak niet omdat het nog te nieuw is”, legt Laurens uit. “Maar uiteindelijk is het de mindset die primeert in onze organisatie, de leeftijd doet er niet toe.

Joost is wel tevreden met de overname. “Vooral dat ze met drie zijn in plaats van één eigenaar, geeft een nieuwe dynamiek. Je voelt dat hun standpunten meer genuanceerd zijn omdat die al een compromis zijn van drie visies. Het verschil in leeftijd voel ik minder. Voor mij speelt dat niet echt een rol. Het hele team hier is relatief jong, dat houdt mij ook jong”, besluit hij.

Publicatiedatum: 14/03/2019 - 06:24

Leiderschap

14/11/19 - 06:45 Expeditie Leiderschap08/11/19 - 12:29 Word jij de CSR Professional of the Year 2019?05/09/19 - 06:13 Verbied jij je werknemer te appen in de auto?25/07/19 - 06:58 Hou je millennials aan boord!18/07/19 - 07:16 Diversiteit is geen zegen voor een team13/06/19 - 06:01 VUB-onderzoeker laat robots en mensen beter samenwerken02/05/19 - 08:10 Time = money? Niets van!02/05/19 - 06:58 BOEK: Trots!11/04/19 - 06:45 Mobiliteit: de ene provincie is de andere niet04/04/19 - 07:40 BOEK: Impact in actie

Arbeidsmarkt & -beleid

07/11/19 - 07:01 Hoodies bepalen de nieuwe arbeidsmarkt07/11/19 - 06:42 Oudere werkenden: wie zijn ze en waarom werken ze (nog)?17/10/19 - 06:47 Wat zijn de 10 buzzwoorden in cv’s?16/10/19 - 19:30 1 op de 7 werknemers in België is niet-Belg10/10/19 - 06:50 Waar zoeken Belgen naar een job?09/10/19 - 17:05 Mediahuis en DPG Media lanceren nieuwe JOBAT26/09/19 - 07:15 HR Pros … we are the ones!26/09/19 - 06:38 Ontdek de échte bedrijfswaarden19/09/19 - 07:20 Millennials schatten bedrijven niet hoog in19/09/19 - 07:16 Wat doet digitaal met medewerkers?

HRM

14/11/19 - 06:56 Digitaal, het nieuwe rekruteringverhaal13/11/19 - 20:28 Een nieuwe job? Geen interesse!07/11/19 - 06:47 Umicore: hoe kan je stakeholders optimaal betrekken?24/10/19 - 06:39 1 op 4 werknemers kan moeilijk om met stress18/10/19 - 11:13 Emmaüs wordt HR-ambassadeur 201918/10/19 - 07:50 EMMAüS: Gezamenlijke visietekst vormt stevige basis voor maatwerk17/10/19 - 07:15 Werkgevers steeds flexibeler met arbeidstijd17/10/19 - 06:42 Burn-outpreventie bij UZA: Hoe kleurt je dag?03/10/19 - 07:15 Hoe zet je een online leerplatform op?26/09/19 - 06:30 Mogen we nog ongelukkig zijn?

Juridisch

14/11/19 - 06:42 Ben je écht ziek of gespeeld?07/11/19 - 06:47 Leren en werken? Wat zeggen de regionale regeerakkoorden24/10/19 - 07:00 Werkzekerheidsclausule: is ontslag nog mogelijk?10/10/19 - 07:10 Voer geen HR-beleid voor externe medewerkers10/10/19 - 07:09 HR en de vrees voor discriminatie03/10/19 - 06:49 Procedure voor sociale verkiezingen te lang?26/09/19 - 07:14 Kies vooral het juiste paritair comité12/09/19 - 06:41 De bedrijfswagen, achillespees van de arbeidsmarkt29/08/19 - 07:33 Loonbeslag, wat doe je ermee?22/08/19 - 06:34 Kan een werknemer afstand doen van zijn rechten?

Blog

03/10/19 - 06:45 Hoe leg je de basis voor een ideale werkomgeving voor data scientists?16/05/19 - 08:38 Wat bedrijven kunnen leren van Ajax02/05/19 - 06:24 Jobads en headhunters, maak plaats voor de eigen medewerker!11/04/19 - 06:46 Zijn genderquota dan toch nodig?28/02/19 - 06:54 Succes hebben én gelukkig zijn20/02/19 - 16:29 Ecologie zit ook in werksystemen06/02/19 - 06:36 Roderen op 35 en pieken op 55 jaar20/12/18 - 06:09 De Profit van focus op People20/06/18 - 19:06 Van oorlog om talent naar opportuniteit?13/06/18 - 16:19 6 tips om de thuiswerkplek succesvol te implementeren

Jobhop

14/11/19 - 06:36 Jobhop: Matthias Vandamme14/11/19 - 06:32 Jobhop: Wim Galbusera14/11/19 - 06:30 Jobhop: Tom Schoeters07/11/19 - 06:25 Jobhop: Alain Balcaen07/11/19 - 06:24 Jobhop: Mario Coppens07/11/19 - 06:15 Jobhop: Ann D'havé24/10/19 - 06:47 Jobhop: Mieke Vermaete24/10/19 - 06:41 Jobhop: Charlotte Christiaens24/10/19 - 06:20 Jobhop: Sara Hermans16/10/19 - 20:31 Jobhop: Katrien De Pillecyn

Events

08/11/19 - 12:02 CSR Professional of the Year 201903/09/19 - 13:44 2030: a Work Space Odyssey met Fons Leroy05/06/19 - 12:31 COME IN Award05/06/19 - 12:05 Trainingsprogramma 'HR voor vluchtelingen'22/05/19 - 16:13 Trainingsprogramma 'HR voor vluchtelingen' (gratis)20/03/19 - 10:51 HRPro.be Digital Day05/02/19 - 16:53 HR Gala 201921/01/19 - 00:03 Creatief met talent in tijden van arbeidskrapte08/11/18 - 06:02 CSR Professional of the Year 201824/10/18 - 23:04 HRM Inspiration Day 2018 - WIN GRATIS INKOM!

Dossiers

07/11/19 - 06:37 Human Capital in een tijd van contradicties17/10/19 - 05:39 Innoverende HR in de praktijk05/09/19 - 06:43 Digitalisering & HR20/03/19 - 22:15 DOSSIER Creatief met talent in tijden van arbeidskrapte07/03/19 - 07:48 De arbeidswet ontrafeld21/02/19 - 16:26 CSR is een trend, geen hype06/12/18 - 08:32 Dossier Matching & rematching06/06/18 - 22:18 Langer werken: hoe worden we samen 100?24/05/18 - 07:22 Recruitment analytics14/03/18 - 16:42 De hartslag van arbeidsmarkt 4.0