Eerst trein dan fiets: we geloven er niet in
Veel experts promoten de combinatie van verschillende vervoersmiddelen om vlotter op het werk te geraken. Toch gelooft amper een op zes Belgen in deze aanpak. Wat nu?
FEBIAC, de auto- en tweewielerfederatie, bevroeg een 1000 Belgen naar hun verplaatsingsgedrag nu en in de toekomt. De resultaten zijn niet allemaal even bemoedigend. Er is nog een lange weg te gaan om mentaliteit maar zeker ook gedrag te veranderen.
Zeven op tien Belgen rijden met de auto naar het werk: 60% met de eigen wagen, 10% met de bedrijfswagen. Op een verre afstand volgen bus en tram (20%), (elektrische) fiets (18%) en trein (15%). 2% gebruikt een deelwagen.
Waarom krijgen we de Belg niet uit zijn auto?
Omdat het openbaar vervoer geen waardig alternatief vormt. Duurt te lang, slechte aansluitingen, moeilijk te combineren met andere verplaatsingen,... Redenen genoeg om het openbaar vervoer links te laten liggen, zo blijkt.
Toch gelooft meer dan een op de drie Belgen (37%) dat hij of zij het mobiliteitsprobleem in ons land kan oplossen door beter na te denken over de manier waarop hij of zij zich verplaatst. Bijna een kwart (24%) vindt van niet, de rest heeft daarover geen mening.
“Ik zie nog veel ruimte om de diversiteit aan vervoersmiddelen dat ons land rijk is, beter op elkaar af te stemmen en te laten samenwerken. Het is belangrijk dat de overheid onder meer de wegen- en parkeerinfrastructuur aanpast om combimobiliteit makkelijker en vanzelfsprekend te maken, bijvoorbeeld door meer randparkings vlakbij een bus- of tramhalte of kwaliteitsvolle parkings aan stations, zodat mensen vlotter kunnen overstappen om het traject naar hun bestemming(en) te vervolledigen”, zegt Luc Bontemps, gedelegeerd bestuurder van FEBIAC.
Mooi, maar voorlopig is de Belg niet overtuigd van dit combineren. Amper een op zes ziet hierin heil om de files op te lossen. 45% acht de kans hierop klein of zelfs onbestaande. Jongeren (18-30 jaar) zijn grotere 'believers' dan hun oudere collega's (>30 jaar). Ook mensen in de stad zijn meer gewonnen voor andere vervoersmiddelen dan de auto.
Een op de twee werknemers heeft geen baas die combimobiliteit stimuleert
Volgens meer dan de helft van de werkende Belgen (56%) neemt hun werkgever geen initiatieven om combimobiliteit te stimuleren. Een kwart (27%) zegt van wel. Dat gaat dan om initiatieven zoals het geven van een fietsvergoeding (52%), een gratis bus- of treinabonnement (46%), of werknemers auto- of deelfietsen te laten gebruiken (18%).