Zal technologie de HR-wereld veranderen?
Zowat alle HR- en juridische professionals zijn daarvan overtuigd. Toch implementeert amper 37% van de organisaties daadwerkelijk een HR-technologiestrategie.
Ius Laboris, een internationaal netwerk van advocatenkantoren gespecialiseerd in arbeidsrecht, verloning en pensioenen, deed onderzoek naar de rol van technologie op de werkvloer, flexibel werken, tekort aan talent ... 425 sr. HR- en juridische profielen werden bevraagd in Europa en Noord-Amerika.
Volgens de meeste ondervraagden (73%) is het vinden en behouden van talent de grootste prioriteit én de grootste uitdaging voor HR. “Vorig jaar draaide het volop rond de voorbereiding van de digitalisering. Dit jaar tonen de resultaten vooral hoeveel bedenkingen HR hierbij heeft voor de praktische toepassingen. Het gaat met andere woorden over de hindernissen die zij ondervinden bij de rekrutering in de praktijk en in de scenario's voor het ontwikkelen van talent”, zegt voorzitter Chris Engels.
Volgens de respondenten kan technologie vooral invloed hebben op de optimalisatie van de rekrutering (25%), het beheer van thuiswerkers (17%) en de productiviteit op de werkvloer (16%).
Technologie kan helpen om het rekruteringsproces te optimaliseren. Denk aan het gebruik van nauwkeurigere oplossingen op basis van karaktertrekken, predictive analytics, hulpmiddelen die culturele aansluiting en vaardigheid om met anderen samen te werken evalueren en gezichtsherkenningssoftware die het ‘risico’ van een individu voor een bedrijf zou kunnen bepalen.
Budget
Het onderzoek toont echter ook aan dat er een grote kloof is tussen visie en realiteit: slechts 8% van de ondervraagden zegt dat ze AI of machineleren gebruiken bij de rekrutering. De belangrijkste reden hiervoor is dat vele bedrijven onvoldoende budget hebben. 42% van de bevraagden zegt dat dit de voornaamste hindernis is.
Ondanks het enthousiasme van HR-professionals voor het potentieel van technologie - 97% van de ondervraagden denkt dat technologie een verschil zal maken in HR - voert slechts 37% van de organisaties een strategie uit voor de rol van technologie in HR. Bedrijven zijn daardoor niet in staat om het potentieel ervan volledig te benutten.
Volgens HR-professionals is het grootste voordeel van het gebruik van rekruteringstechnologie de efficiëntie. Bedrijven beweren dat de ervaring van de kandidaat verbeterd kan worden door bijvoorbeeld chatbots gevoed door AI te gebruiken, zodat werkzoekenden op voorhand meer vragen kunnen stellen. Ten tweede kunnen algoritmes cv's beoordelen en het proces sneller laten verlopen zodat kandidaten vlug een antwoord krijgen. Ten derde kan software het taalgebruik, de toon en de gelaatsuitdrukkingen van de kandidaten analyseren en deze gegevens vergelijken met die van andere succesvolle kandidaten.
Download de studie ‘The Word 2020: Forces for Change’
HRM – arbeidsmarkt – duurzaam werken