Procedure voor sociale verkiezingen te lang?
Hoewel de sociale verkiezingen pas in mei 2020 plaatsvinden, start de procedure al in december: 150 dagen voor de eigenlijke stemming. Dat vindt bijna 90% van de werkgevers te lang, zo blijkt uit een bevraging van Acerta naar de houding van ondernemingen tegenover de bestaande overlegstructuren en werknemersvertegenwoordiging.
Verkiezingsprocedure vanaf december 2019
Werkgevers zijn het er grotendeels over eens dat de procedure van de sociale verkiezingen korter mag zijn. De voorbereidende fase begint al in december 2019, en vanaf dan is het nog 150 dagen tot de verkiezingsdag in mei 2020. In januari en februari volgen nog de beschermingsperiode en de aanloop naar de stemming. De verkiezingsdag zelf vindt plaats tussen 11 en 24 mei 2020. 9 op de 10 werkgevers vindt die 150 dagen durende procedure te lang. Met de frequentie van de verkiezingen, namelijk om de vier jaar, is een kleine helft van de werkgevers tevreden.
Bedrijven met gemiddeld ten minste 50 werknemers kiezen tijdens de sociale verkiezingen nieuwe afgevaardigden voor het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk, bedrijven met gemiddeld 100 werknemers stemmen ook op een nieuwe Ondernemingsraad. Daarnaast beschikken veel ondernemingen over een vakbondsvertegenwoordiging, wat velen een nuttig kanaal vinden voor overleg met hun medewerkers.
Acerta gidst je door de sociale verkiezingen van 2020. Reken op onze expertise voor, tijdens en na de verkiezingen. |
Maandelijks structureel overleg
Verder blijkt dat werkgevers en werknemers bijna elke maand officieel vergaderen. Dat wil dus zeggen dat ze de wettelijke frequentie voor het overleg respecteren. De rol van de secretaris van de vakbond blijft bij onderhandelingen over cao’s beperkter dan die van de leden van de werknemersafvaardiging.
Opvallend is ook dat de resultaten van dat overleg veelal door de werkgever gecommuniceerd worden, namelijk in 43% van de gevallen. Daarnaast communiceren werkgevers in 35% van de gevallen het verslag samen met de werknemersafvaardiging.
Foto: Shutterstock
Dit artikel maakt deel uit van het dossier 'HR GETOETST'.Auteur: Partnercontent
HRM – arbeidsmarkt – duurzaam werken