Na de deelfiets, de deelauto en de deelstep: nu ook de deelmedewerker?
Onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk om je personeel te delen met andere werkgevers. Op die manier kan je flexibeler werknemers aanwerven in functie van de hoeveelheid werk of de beschikbaarheid van de werknemer. Je hebt immers niet altijd voltijds iemand nodig en tijdelijke versterking wordt zo financieel voordeliger.
Er bestaan verschillende mogelijkheden om medewerkers gezamenlijk tewerk te stellen of te ruilen. De beste optie voor jou hangt af jouw specifieke noden. Wat is er wel of niet toegelaten? En waar moet je op letten als je medewerkers deelt? Acerta brengt je up-to-date.
Meerdere arbeidsovereenkomsten
Het is toegelaten dat een werknemer meerdere contracten combineert bij verschillende werkgevers. Een werknemer kan met één werkgever bijvoorbeeld een voltijdse overeenkomst afsluiten en met een andere werkgever een halftijdse overeenkomst. Op die manier verdeelt de werknemer zijn tijd onder meerdere werkgevers. De voorwaarden van elk afzonderlijk contract moeten dan natuurlijk nageleefd worden, wat soms voor wat praktische hindernissen zorgt.
Meervoudig werkgeverschap
Je kan ook samenwerken met andere werkgevers en gezamenlijk een werknemer in dienst nemen. Je deelt bijvoorbeeld iemand die af en toe je administratie mee opvolgt met een ander bedrijf dat ook maar af en toe beroep doet op die administratieve medewerker. Het gaat dan om één arbeidscontract waarbij de werktijd flexibeler verdeeld is. Je kan er dan voor kiezen om samen met de andere werkgever een derde bedrijf op te richten om de administratief assistent in te huren. Of je kiest voor meervoudig werkgeverschap: één arbeidsovereenkomst tussen meerdere werkgevers en de werknemer. Externe rematching, waarbij medewerkers een nieuwe rol krijgen bij een andere werkgever, biedt hier extra mogelijkheden.
Terbeschikkingstelling met behoud van gezag
Welke optie past het best bij jouw onderneming? Acerta zoekt het voor je uit en begeleidt je bij nieuwe aanwervingen. Contacteer Acerta Legal Consult voor meer informatie: cns.legal.consult@acerta.be |
Een andere mogelijkheid is om een werknemer ter beschikking te stellen van een derde persoon zonder je gezag uit te besteden. Jij behoudt dan het gezag over je werknemer. Een consultant bijvoorbeeld, kan worden ingezet bij een klant van zijn werkgever. De werkgever behoudt het gezag over onder andere arbeidstijd en -reglement van de consultant.
Opgelet: uitlenen van personeel is verboden
Aan deze mogelijkheden om werknemers te delen zijn er strenge voorwaarden verbonden. Er is een duidelijke lijn met ‘terbeschikkingstelling’ van personeel: medewerkers uitlenen aan een derde persoon, waarbij die derde persoon het gezag krijgt over de medewerker in plaats van zijn eigenlijke werkgever. Dit is onwettig en kan leiden tot hoge boetes en straffen. Informeer je dus goed zodat je de rechten van je werknemers respecteert en geen illegale situaties creëert.
Foto: Shutterstock
Dit artikel maakt deel uit van het dossier 'HR GETOETST'.Auteur: Partnercontent
HRM – arbeidsmarkt – duurzaam werken