Een BOSS in bloei

Waarden die de mens centraal zetten, liggen aan de basis van de gestage groei van BOSS Paints en hun Colora-winkels. De bedrijfsleiding gaat expliciet voor een lange termijnvisie, en niet voor korte termijn winstbejag. De Bossuyten willen goed doen, in alle opzichten. Dat is veel meer dan geld verdienen. Dat is vooral hun medewerkers stimuleren om het beste uit zichzelf te halen, ook als mens. Die aanpak loont. BOSS Paints mag zich dan ook verdiend 'Vlaamse HR-ambassadeur 2016' noemen.

Drie generaties Bossuyt en een gemengde directie klinken al jarenlang unisono in hun verdediging van de menselijke waarden. Die zijn een belangrijk onderdeel van het BOSS-waardenkompas dat het bedrijf hanteert bij beslissingen en strategische keuzes.

Het waardenkader van BOSS Paints is meer dan de woorden die erin te lezen zijn: “Wat de mens-waarde betreft wil BOSS een warme gemeenschap zijn waar betrokken medewerkers gestimuleerd worden om het beste in zichzelf naar boven te brengen.”

Ook nieuwsgierig naar de verhalen van de andere genomineerden voor HR-ambassadeur 2016: Emmaüs, Wijs en Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen?

Schrijf u in op de WisKeys-nieuwsbrief en u bent als eerste op de hoogte!

Geen window dressing bij BOSS. De waarden leven écht, al vanaf het rekruteringsproces. Ze zitten in alle (HR-)processen en praktijken verweven. Ze zijn ook een leidraad voor bijna 300 medewerkers. Heidi Van Herweghe (foto links), HR-directeur, vertelt: “We creëren een context van vertrouwen, mensen betrekken, feedback geven/ontvangen. Wanneer vertrouwen gegeven wordt, nemen mensen vanzelf meer verantwoordelijkheid en zelfsturing op. We dagen onze mensen uit om hierin stappen te zetten en deze cultuur mee uit te dragen. Er zit een change agent in elk van ons”. Hiervoor biedt het bedrijf allerlei opleidingsprogramma’s en coaching aan.

“We werken ook veel in co-creatie. Als je mensen betrekt dan zien ze beter de nuances van een problematiek.” Bovendien creëert dat dan weer verbondenheid. Hoewel de HR-verantwoordelijke ook niet blind is voor de valkuilen die al te veel co-creatie kan veroorzaken.

Zelfsturing

Medewerkers worden bij BOSS Paints aangemoedigd initiatief en verantwoordelijkheid te nemen. De bedrijfsleiding ziet ‘zelfleiderschap’ als een sleutel hiervoor. Heidi Van Herweghe: “Werknemers moeten (mogen) niet altijd naar boven kijken. Ze krijgen van ons alle steun om een businessidee succesvol uit te werken en naar het management te verdedigen.”

Klantentevredenheid gaat hand in hand met medewerkerstevredenheid.
De mensgerichte aanpak en initiatieven rond werk-privébalans zijn belangrijke pijlers in het HR-beleid. En deze visie zorgt alleszins voor een bijzonder laag verlooppercentage. Wie er werkt, werkt er doorgaans graag, en lang.

Het bedrijf werkt heel actief aan het verbond tussen mensen en bedrijf. Dat merk je trouwens als je met Heidi Van Herweghe en CEO Toon Bossuyt door het bedrijf loopt. Iedereen schijnt iedereen te kennen. Statussymbolen ontbreken al jaar en dag. Vader Jan Bossuyt kwam bijvoorbeeld jarenlang met een 2 PK’tje naar het bedrijf, iedereen staat op voornaam-status en alle medewerkers werken in een open landscape, ook de CEO.

Met andere woorden: de betrokkenheid is groot. Zo werd ook op vraag van de medewerkers (n.a.v. het great place to work onderzoek) een gezellige refter-annex-spelruimte-met terras gebouwd. Het werd een ware ontmoetingsplaats. “We lunchen samen en ontspannen in onze bar. Er wordt hard gewerkt bij BOSS Paints, maar we vieren ook veel”, lacht Heidi. Een gezonde geest in een gezond lichaam voeden is hier letterlijk de mens-waarde. Er zijn lekkere, verse maaltijden, ook voor veggies, er is biofruit op de werkvloer en er zijn sportactiviteiten (vaak zelf georganiseerd door en voor medewerkers).

De lijst van work-life balans initiatieven is bepaald indrukwekkend: naast flexibele arbeidstijden, strijkdienst, kinderopvang on site, bedrijfsrestaurant, sport, 32 tot 40 verlofdagen, enz… en naast opleidingen voor professionele groei, wordt er ook op persoonlijke groei gefocust en op zorg dragen voor jezelf.
Zo kunnen de medewerkers opleidingen volgen die niet meteen werk-gerelateerd zijn (vb. fotografie, mindfullnes, stemtraining, enz…). BOSS betaalt en de werknemers investeren wat vrije tijd. “Gewoon omdat ze je als mens gelukkiger maken. Het moet namelijk niet allemaal van één kant komen”, zegt Heidi. In ieder geval zorgden deze maatregelen ervoor dat de werk-privébalans een topscore kreeg tijdens het Great Place to Work onderzoek.

Medewerkers zijn BOSS-ambassadeurs

BOSS Paints is vooral in de streek van zijn hoofdkantoor (Waregem) bekend als aantrekkelijke werkgever. Het bedrijf investeert actief in employer branding en visibiliteit. Een staaltje zien we meteen op de gevel van de receptie waar een kleurrijke barcode bestaat uit de favoriete kleurtjes van de werknemers. “Onze fiere BOSS-medewerkers zijn de perfecte ambassadeurs”, vertelde Heidi ons meteen al na onze aankomst. Na de barcode volgt trouwens de BOSS-dreef met 5 fruitboompjes die elk voor één van de bedrijfswaarden staan.

Gemotiveerd inzetbaar tot 67

Opmerkelijk bij BOSS is de combinatie van enerzijds zorg dragen voor medewerkers, waarbij veel faciliteiten en ondersteuning aanwezig zijn. Anderzijds zetten mensen zich hard in, zijn er boeiende jobs en projecten en kunnen mensen gedurende gans hun loopbaan groeien en ontwikkelen.

Vandaar dat er ook veel aandacht besteed wordt aan een ruim opleidingsaanbod. Heidi Van Herweghe: “De medewerker zit aan het stuur van zijn persoonlijk leertraject waarbij verschillende leervormen bewust gemengd worden.” De stijl van het huis is hier duidelijk: stimuleren, positief bekrachtigen, kansen geven. Fauten maken mag.

Eerlijkheid en transparantie

Moed hebben, is angst voelen en toch doorgaan.” Toon Bossuyt (Boss Paints)

Toon Bossuyt: “We hebben bitter weinig geheimen voor ons personeel. Het is belangrijk dat onze medewerkers weten hoe ze aan onze doelstellingen kunnen mee werken. Daarbij krijgen de werknemers dezelfde informatie als de aandeelhouders.”

Bijzonder hierbij is de BOSS leiderschapsvisie, de dada van CEO Toon Bossuyt. Via een grondig communicatieprogramma wordt dit krachtig boom-model waarbij ‘Samen Dromen Waarmaken’ de kern is, nu door het hele bedrijf gedragen. In ‘Dromen’ zit toekomst, in ‘Samen’ zit samenwerken, energie mobiliseren en leiderschap en met ‘Waarmaken’ bereik je de doelstellingen. Dat alles wortelt in een ‘Bewustzijn’, van jezelf, de ander en de wereld. De humus van dat alles is ‘Moed’.

Moed?

Toon Bossuyt: “Ja, waar haal je moed vandaan om in de dilemma’s van het bedrijfsleven en het werkend leven te gaan staan? Moed gaat over balans zoeken. Moed hebben, is angst voelen en toch doorgaan. De Bossuyt-boom biedt een prachtige leidraad in een wereld die nooit meer zo traag zal veranderen als vandaag. Leiderschap vraagt balans. Balans vergt bewustzijn en bewustzijn vergt moed.” Of iedereen dan een perfecte boom is? “Nee, maar er dient toch wel een soort evenwicht te zijn. Het al te manifest ontbreken van een tak van de boom zal het leiderschapstraject bemoeilijken.”

Overigens is het management zich ervan bewust dat leidinggevenden geen oppermensen zijn. Daarom ontwikkelde BOSS een tool voor upward feedback. Zo krijgt ook de CEO, net zoals iedere leidinggevende, feedback van zijn directiecomité. Leerrijke momenten, vindt hij zelf. En –hoe zelfbewust hij ook in zijn leiderschap staat - ook nog steeds confronterend. 

Het hele directiecomité wordt gedurende drie jaar gecoacht op leiderschap en groepsdynamiek en er is een opleiding ‘groeien in leiderschap’ voor de andere leidinggevenden. Iedere medewerker krijgt ook zijn ‘BOSS-boekie’ waarin hij zijn eigen persoonlijke groeimomenten en inzichten kan neerpennen. Dat alles leidt tot verhoogd zelfleiderschap van iedere BOSS-medewerker. Samen zorgen ze er zo voor dat BOSS tot bloei komt.

Meer weten? Lees ook: 

BOSS: "Ik ben erg trots op ons loonbeleid"

BOSS: Everest-leeropleiding

Foto's uitreiking award Vlaams HR-ambassadeur: Jeroen Vranckaert – Beeldvorm.be, via Jobat.


 

Dit artikel maakt deel uit van het dossier 'Innoverende HR in de praktijk'.
Publicatiedatum: 27/10/2016 - 22:38
Auteur: Mieke De Jaegher

HRM

11/07/19 - 06:45 Ouderschapsverlof: een maand zomervakantie met de kinderen04/07/19 - 06:28 Vrouwen betalen hogere prijs voor hun fouten20/06/19 - 07:15 2019: Talentmanagers en leerexperten zetten in op psychologische thema’s13/06/19 - 09:16 Al gedacht aan een vluchteling als nieuwe medewerker?13/06/19 - 07:24 1 op de 20 arbeidscontracten in 2018 is met ex-werknemer12/06/19 - 18:54 Fysieke klachten kosten werkgever jaarlijks 3159 euro per bediende06/06/19 - 06:49 Kies à la carte voordelen met een cafetariaplan22/05/19 - 16:45 We werken steeds langer16/05/19 - 08:38 Weinig aandacht voor EQ bij sollicitatie16/05/19 - 08:31 Ziekteverzuim onder de loep

Arbeidsmarkt & -beleid

10/07/19 - 18:15 Jobstudenten willen vooral flexibel werk27/06/19 - 08:37 Fons Leroy: “Ja, de publiek-private samenwerking is echt geslaagd”27/06/19 - 08:25 Wat staat er nu op de agenda van Fons Leroy?27/06/19 - 07:59 Loonkloof gedicht bij studentenjobs19/06/19 - 18:48 Generatie Z noemt zichzelf ‘hardst werkende generatie’19/06/19 - 17:08 Zin om jongeren warm te maken voor STEM?05/06/19 - 17:18 Steeds minder schoolverlaters zijn werkzoekend05/06/19 - 16:34 Verborgen matches: welk beroep matcht met eventcoördinator?22/05/19 - 18:16 Vier op tien hebben een zittend werkleven22/05/19 - 17:15 Het wordt steeds makkelijker om over de grens te werken

Leiderschap

18/07/19 - 07:16 Diversiteit is geen zegen voor een team13/06/19 - 06:01 VUB-onderzoeker laat robots en mensen beter samenwerken02/05/19 - 08:10 Time = money? Niets van!02/05/19 - 06:58 BOEK: Trots!11/04/19 - 06:45 Mobiliteit: de ene provincie is de andere niet04/04/19 - 07:40 BOEK: Impact in actie04/04/19 - 06:43 Wat houdt jou tegen om duurzaam te ondernemen?14/03/19 - 06:24 Een nieuwe baas: mag het iets jonger zijn?22/02/19 - 15:44 Ann Claes (JBC) is CSR Professional of the Year 201821/02/19 - 07:06 BOEK: Dive at work

Juridisch

18/07/19 - 07:52 Nu is het genoeg! Tijd voor een tuchtsanctie04/07/19 - 07:16 Wat met de groepsverzekering bij ontslag?27/06/19 - 06:13 Na de deelfiets, de deelauto en de deelstep: nu ook de deelmedewerker?20/06/19 - 07:27 Wees niet te zuinig met verlof!06/06/19 - 06:53 Hoe kan je rsz-bijdragen op ecocheques vermijden?22/05/19 - 18:07 Randstad Werkpocket: sociaal- en arbeidsrecht in je virtuele broekzak09/05/19 - 06:44 Tip: regel huisarbeid en telewerk altijd formeel25/04/19 - 08:45 Hebben ook vaders ontslagbescherming bij verlof voor baby?11/04/19 - 07:20 Kan je na ziekte zomaar je job opnieuw opnemen?28/03/19 - 06:50 Groepsverzekeraar failliet. Wat nu?

Blog

16/05/19 - 08:38 Wat bedrijven kunnen leren van Ajax02/05/19 - 06:24 Jobads en headhunters, maak plaats voor de eigen medewerker!11/04/19 - 06:46 Zijn genderquota dan toch nodig?28/02/19 - 06:54 Succes hebben én gelukkig zijn20/02/19 - 16:29 Ecologie zit ook in werksystemen06/02/19 - 06:36 Roderen op 35 en pieken op 55 jaar20/12/18 - 06:09 De Profit van focus op People20/06/18 - 19:06 Van oorlog om talent naar opportuniteit?13/06/18 - 16:19 6 tips om de thuiswerkplek succesvol te implementeren02/05/18 - 07:20 Stapvoets is de snelste weg naar een betere mobiliteit

Jobhop

18/07/19 - 09:52 Jobhop: Joachim Decock18/07/19 - 07:01 Jobhop: Kathelijne Verboomen18/07/19 - 06:43 Jobhop: Jo Forceville11/07/19 - 07:36 Jobhop: Dirk Stienaers11/07/19 - 06:42 Jobhop: Veronique Pirijns10/07/19 - 17:11 Jobhop: Henri Batra03/07/19 - 19:10 Jobhop: Thomas Pollet03/07/19 - 19:06 Jobhop: Katrien Smolders03/07/19 - 19:00 Jobhop: Vincent De Meerleer27/06/19 - 10:27 Jobhop: Liesbeth Vuylsteke

Events

05/06/19 - 12:31 COME IN Award05/06/19 - 12:05 Trainingsprogramma 'HR voor vluchtelingen'22/05/19 - 16:13 Trainingsprogramma 'HR voor vluchtelingen' (gratis)23/04/19 - 21:58 HR innov & tech Day16/04/19 - 21:03 Congres HR in de Zorg 201920/03/19 - 10:51 HRPro.be Digital Day05/02/19 - 16:53 HR Gala 201921/01/19 - 00:03 Creatief met talent in tijden van arbeidskrapte08/11/18 - 06:02 CSR Professional of the Year 201824/10/18 - 23:04 HRM Inspiration Day 2018 - WIN GRATIS INKOM!

Dossiers

20/03/19 - 22:15 DOSSIER Creatief met talent in tijden van arbeidskrapte07/03/19 - 07:48 De arbeidswet ontrafeld21/02/19 - 16:26 CSR is een trend, geen hype12/02/19 - 05:39 Innoverende HR in de praktijk06/12/18 - 08:32 Dossier Matching & rematching06/06/18 - 22:18 Langer werken: hoe worden we samen 100?24/05/18 - 07:22 Recruitment analytics14/03/18 - 16:42 De hartslag van arbeidsmarkt 4.006/11/17 - 16:36 De toekomst in beweging15/06/17 - 09:47 Re-integratie = kansen benutten