Durabrik: the Yellow Brick Road

HR-ambassadeur 2015

Durabrik sleepte tijdens het Gala voor de Vlaamse HR Ambassadeur de fel begeerde eretitel in de wacht. Daarmee zetten CEO Joost Callens, HR-directeur Bie De Backer, maar eigenlijk ook de hele Durabrik-familie, de kroon op 10 jaar werk. Het is het bewijs dat 'het anders doen' ook opbrengt, midden in een wereld die soms sneller draait dan we zelf kunnen geloven.

Het is opmerkelijk hoe dit verhaal start vanuit de bedrijfsleider zelf. Joost Callens zette de cultuurverandering binnen Durabrik in, vanuit een sterke, persoonlijke drang om meer waardengericht te ondernemen. HR haakte vervolgens zijn trein hieraan vast en vertaalde de waarden in een passend HR-beleid op de werkvloer. Het werd een bijzonder interessant maar soms ook beladen proces. Het vroeg tijd, veel geduld en veel herhaling. Een voortdurend verhaal.

Waarom die zelfontwikkeling dan zo belangrijk is? Joost Callens : “Persoonlijke ontwikkeling zorgt ervoor dat de mensen in een organisatie zich veerkrachtig kunnen aanpassen aan snel opeenvolgende veranderingen.” Zijn persoonlijke tocht leidde tot kwetsbaar zelfinzicht en vervolgens naar een balans tussen de daadkrachtige en de sociale Joost, tussen de Joost thuis, de Joost bij vrienden en de Joost als bedrijfsleider. Die verbinding met zichtzelf maakt hem nu krachtiger als CEO.

De CEO en de spiegel

Joost Callens is de man die het familiaal bouwbedrijf de 21ste eeuw in loodste. Maar hij deed dit niet blind. Hij keek, na een uitgebreid en diepgaand ontwikkelingstraject, regelmatig in de spiegel en vroeg zich af wie hij was, en wie hij kon zijn voor zijn bedrijf. Daarona volgde de transitie van Durabrik. Als start ging hij met een aantal sleutelfiguren van Durabrik op ontdekkingsvoettocht naar Santiago de Compostela, nu zowat zeven jaar geleden. Tijdens deze tocht stond vooral de zoektocht naar de gemeenschappelijke waarden van Durabrik centraal.  Dit was de eerste stap om het roer  drastisch om te gooien.

HR in beeld

De waardengedreven weg lag nu open : dus kwam ook HR in beeld.

Joost Callens en HR Directeur Bie De Backer noemen dit de Durabrik-Camino. Samen met alle medewerkers zochten zij op een duurzame manier de weg naar cultuurtransformatie. Van - botweg omschreven - ruw-mannelijk naar zelfontwikkeling en waardengedreven ondernemen en werken. Maar hoe doe je dat concreet, met een (nu) 49 jaar oud bedrijf, een andere bedrijfscultuur neerzetten? En tegelijkertijd samen met 220 heel diverse medewerkers voor een groot groeiplan gaan? Bie De Backer antwoordt : “Met heel veel transparantie en herhaling en door als HR eveneens tot zelfinzicht en persoonlijke groei te komen. Op die manier krijg je een authenthiekere vertaling naar de waarden, werken en denken binnen het bedrijf.”

Concreet aan de slag

Het 7-lagig strategisch model van Richard Barrett, dat ook de kapstok is voor het bedrijfsbeleid van Joost Callens, kreeg een HR-vertaling en is de basis van de Camino. Op de figuur staat de HR-vertaling van elk van de niveaus.  Met Barrett in het achterhoofd bouwde Durabrik vervolgens aan een eigen verhaal. Ultieme doel : bevlogen medewerkers, die zich beter in hun vel voelen, in zichzelf, thuis en op hun werk. Het bedrijf kan er alleen maar beter van worden.

Geïntegreerd leiderschap

Nadat de CEO helemaal overtuigd was van zijn eigen verhaal en inzichten, kwam het management aan bod. Want het was ondertussen ook duidelijk dat er een geïntegreerd leiderschapstraject moest komen. Een top-down benadering dus. Later werd hier nog een bottom-up beweging tegenovergezet.

Ook het management kreeg een diepgaand leertraject en ging de confrontatie met zichzelf aan, om zo als leidinggevend team sterker te worden. Er volgden collectieve trainingsdagen, teamsessies, individuele coaching en af en toe eens een ‘Groot Onderhoud’… En oefenen, oefenen, oefenen, naar het schijnt.

Zelfinzicht blijft de belangrijke basis. Dat bleek bijvoorbeeld nog maar eens toen begin van deze week het directieteam drie dagen samenzat om de strategische lange termijn plannen vorm te geven. Ook daar begon het opnieuw met de eigen persoon : wie ben ik, en welke persoonlijke ambitie heb ik.

Bie De Backer : “Je moet namelijk persoonlijk inzicht hebben voordat je kan weten wat je als leidinggevende kan betekenen voor de ontplooiingsplannen van het bedrijf.”

Kwetsbaarheid

Van zelfinzicht naar functioneren in en met de groep blijft een constante voor dit bedrijf. Dat vergt een zekere kwetsbaarheid. En dat is iets wat je bij Joost Callens inderdaad ook bespeurt. Hij schreef er een boek over :”De kwetsbare leider.” Of noem het ook de zelfbewuste leider. Iemand die weet wie hij is en hoe hij in de wereld staat. “Gewoon jezelf zijn en vooral ruimte laten aan de andere”, vat Joost Callens, CEO van Durabrik, het samen. “Dat is een moeilijke oefening. Ik heb van nature de neiging om toch alles goed op te volgen. Controle loslaten is een enorme uitdaging,” getuigde Joost Callens nog tijdens een interview met Koen Marichal, Co-director Future Leadership Initiative van de Antwerp Management School. Een gesprek van vier jaar geleden maar nog steeds lezenswaard.

Ook de ploegbazen

Nadat de directie en het management op de juiste weg waren, kwamen de ploegbazen aan de beurt. Ook bij hen werd in opleidingsontwikkeling geïnvesteerd..

“Wij creëren voor onze leidinggevenden een duurzaam traject met het oog op ontwikkeling op de lange termijn. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat ze zich bewust zijn van de eigen voorbeeldrol als leidinggevende, en dat ze inzicht krijgen in de effecten van hun eigen gedrag. Of kijken naar hoe gevoelens, inhoud en situaties soms met elkaar in botsing kunnen gaan. Mensen hebben – heel menselijk – altijd de neiging om de fout bij iemand anders te leggen. Daarom vinden wij het zo belangrijk dat leidinggevenden altijd de reflex hebben om ook even in de spiegel krijgt. Een verhaal heeft namelijk altijd twee kanten. Iemand die zich daarvan bewust is, wordt flexibeler wat betreft de bewegingen in een groep en is in staat de eigen gevoelens wat opzij te schuiven in functie van de dynamiek en de vooruitgang van zijn medewerkers.”

Hoe leiders zijn, spiegelt zich af op de medewerkers. Daarom is er ook een HR-medewerker voor zowat 30% van haar tijd coach van de ploegbazen. Op een niet betuttelde manier is ze neutraal aanwezig op de werkvloer. Ze is bij gesprekken aanwezig en geeft ondersteuning en begeleiding  waar nodig. Bie De Backer : “Zij zorgt vooral voor neutraliteit en dat is een hele grote toegevoegde waarde van HR.Maandelijks bespreken we de voortgang van de teams in een stuurgroep meeting, zodat we ook collectief kunnen monitoren hoe de vooruitgang loopt. Hun niveau verhoogt, ook dankzij de korte trainingen en workshops.”

Rosie

Nu de CEO, het management en de leiders op de werkvloer mee waren, waren er uiteraard ook nog alle andere medewerkers. Hier komt Rosie op de proppen. ‘Rosie’ werd het symbool voor de cultuurverandering. Het is een vijfletterwoord dat staat voor respect en vertrouwen, ontplooiing en ontwikkeling, samenwerking, innovatief ondernemerschap en eigenaarschap. Meteen ook de gemeenschappelijke identiteit van Durabrik.

De arbeiders

Rosie werd voor het eerst voorgesteld als een mysterieus persoon tijdens een teamdag voor alle arbeiders, in Knokke. Rosie zou er ook zijn. Tussen de opleidingen door werd geteasd : “Hadden ze Rosie al gezien?” “Was ze iemand van HR?” “Was ze de dame aan de toog?” Aan het eind van de dag kwam ze eindelijk op de proppen, niet in het echt maar daarom niet minder tastbaar. “Rosie is de verpersoonlijking van de waarden die ons gemeeschappelijk binden”, stelt Bie De Backer. Rosie valt in de smaak bij de werfmedewerkers.

Rosie staat voor :

  • Respect en vertrouwen : Rosie is open en eerljk, zo kunnen medewerkers op elkaar bouwen.
  • Ontplooiing en ontwikkeling : Rosie is leergierig, houdt van constructieve feedback en durft al eens haar grezen te verleggen.
  • Samenwerken : zit in de genen van Rosie.
  • Innovatief ondernemerschap :  Rosie is er altijd voor te vinden om naar creatieve oplossigen op zoek te gaan.
  • Eigenaarschap : Rosie werkt ook voortdurend aan kwaliteit. Dat betekent, werken voor de klant alsof het voor zichzelf is

De bedienden

Pas nadat de arbeiders kennis maakten met Rosie deed ze haar intrede in de kantoren. Die volgorde van kennismaking wil echt wel wat zeggen in een bedrijf waar er een forse opdeling is tussen medewerkers (vaak ingenieurs en hoger opgeleiden) op kantoor en de arbeiders op de werf. Aan de afstand tussen de twee doet een eenheidstatuut niets. Rosie daarentegen doet haar werk wel. Rosie-leiderschap betekent zoveel als : iedereen CEO binnen zijn eigen verantwoordelijkheiddomein! Oferbindend leiderschap in de praktijk.

Change agents

Nu Rosie de eerste stap gezet heeft, is er nog een weg te gaan. “De volgende fase is het leiderschap van onze medewerkers versterken. De bedoeling is dat er een grotere onafhankelijkheid ontstaat tegenover het management en de directie. Daarom blijft het belangrijk om de persoonlijke kracht te verhogen.” Hier komen we bij de bottom up beweging waarover eerder sprake in dit artikel. Daarom werkt Durabrik nu sinds kort met een groep vrijwilllige change agents. Dat is een groep medewerkers die, vanuit de ‘community’ die ze samen vormen, bottom up meewerken aan de veranderingen die nodig zijn binnen Durabrik. De change agents worden begeleid, gecoachd en krijgen alle ruimte om hun rol te vervullen.  Bie De Backer : “Zij moeten het risico durven nemen om vanuit hun rol als Change Agent op te komen voor hun mening en om eventueel disfunctioneren binnen Durabrik aan te kaarten. Ze moeten vooral ook bereid zijn om problemen op te lossen vanuit een groepsdynamiek.” En zo wordt er verder gewerkt aan de ingeslagen weg.

(*) The route back to The Yellow Brick Road is by discovering that:

  • You can make a mistake
  • You can correct it, and
  • You can change your direction through the knowledge gained in the process
     
Dit artikel maakt deel uit van het dossier 'Innoverende HR in de praktijk'.
Publicatiedatum: 13/11/2015 - 08:38
Auteur: Mieke De Jaegher

HRM

14/11/19 - 06:56 Digitaal, het nieuwe rekruteringverhaal13/11/19 - 20:28 Een nieuwe job? Geen interesse!07/11/19 - 06:47 Umicore: hoe kan je stakeholders optimaal betrekken?24/10/19 - 06:39 1 op 4 werknemers kan moeilijk om met stress18/10/19 - 11:13 Emmaüs wordt HR-ambassadeur 201918/10/19 - 07:50 EMMAüS: Gezamenlijke visietekst vormt stevige basis voor maatwerk17/10/19 - 07:15 Werkgevers steeds flexibeler met arbeidstijd17/10/19 - 06:42 Burn-outpreventie bij UZA: Hoe kleurt je dag?03/10/19 - 07:15 Hoe zet je een online leerplatform op?26/09/19 - 06:30 Mogen we nog ongelukkig zijn?

Arbeidsmarkt & -beleid

07/11/19 - 07:01 Hoodies bepalen de nieuwe arbeidsmarkt07/11/19 - 06:42 Oudere werkenden: wie zijn ze en waarom werken ze (nog)?17/10/19 - 06:47 Wat zijn de 10 buzzwoorden in cv’s?16/10/19 - 19:30 1 op de 7 werknemers in België is niet-Belg10/10/19 - 06:50 Waar zoeken Belgen naar een job?09/10/19 - 17:05 Mediahuis en DPG Media lanceren nieuwe JOBAT26/09/19 - 07:15 HR Pros … we are the ones!26/09/19 - 06:38 Ontdek de échte bedrijfswaarden19/09/19 - 07:20 Millennials schatten bedrijven niet hoog in19/09/19 - 07:16 Wat doet digitaal met medewerkers?

Leiderschap

14/11/19 - 06:45 Expeditie Leiderschap08/11/19 - 12:29 Word jij de CSR Professional of the Year 2019?05/09/19 - 06:13 Verbied jij je werknemer te appen in de auto?25/07/19 - 06:58 Hou je millennials aan boord!18/07/19 - 07:16 Diversiteit is geen zegen voor een team13/06/19 - 06:01 VUB-onderzoeker laat robots en mensen beter samenwerken02/05/19 - 08:10 Time = money? Niets van!02/05/19 - 06:58 BOEK: Trots!11/04/19 - 06:45 Mobiliteit: de ene provincie is de andere niet04/04/19 - 07:40 BOEK: Impact in actie

Juridisch

14/11/19 - 06:42 Ben je écht ziek of gespeeld?07/11/19 - 06:47 Leren en werken? Wat zeggen de regionale regeerakkoorden24/10/19 - 07:00 Werkzekerheidsclausule: is ontslag nog mogelijk?10/10/19 - 07:10 Voer geen HR-beleid voor externe medewerkers10/10/19 - 07:09 HR en de vrees voor discriminatie03/10/19 - 06:49 Procedure voor sociale verkiezingen te lang?26/09/19 - 07:14 Kies vooral het juiste paritair comité12/09/19 - 06:41 De bedrijfswagen, achillespees van de arbeidsmarkt29/08/19 - 07:33 Loonbeslag, wat doe je ermee?22/08/19 - 06:34 Kan een werknemer afstand doen van zijn rechten?

Blog

03/10/19 - 06:45 Hoe leg je de basis voor een ideale werkomgeving voor data scientists?16/05/19 - 08:38 Wat bedrijven kunnen leren van Ajax02/05/19 - 06:24 Jobads en headhunters, maak plaats voor de eigen medewerker!11/04/19 - 06:46 Zijn genderquota dan toch nodig?28/02/19 - 06:54 Succes hebben én gelukkig zijn20/02/19 - 16:29 Ecologie zit ook in werksystemen06/02/19 - 06:36 Roderen op 35 en pieken op 55 jaar20/12/18 - 06:09 De Profit van focus op People20/06/18 - 19:06 Van oorlog om talent naar opportuniteit?13/06/18 - 16:19 6 tips om de thuiswerkplek succesvol te implementeren

Jobhop

14/11/19 - 06:36 Jobhop: Matthias Vandamme14/11/19 - 06:32 Jobhop: Wim Galbusera14/11/19 - 06:30 Jobhop: Tom Schoeters07/11/19 - 06:25 Jobhop: Alain Balcaen07/11/19 - 06:24 Jobhop: Mario Coppens07/11/19 - 06:15 Jobhop: Ann D'havé24/10/19 - 06:47 Jobhop: Mieke Vermaete24/10/19 - 06:41 Jobhop: Charlotte Christiaens24/10/19 - 06:20 Jobhop: Sara Hermans16/10/19 - 20:31 Jobhop: Katrien De Pillecyn

Events

08/11/19 - 12:02 CSR Professional of the Year 201903/09/19 - 13:44 2030: a Work Space Odyssey met Fons Leroy05/06/19 - 12:31 COME IN Award05/06/19 - 12:05 Trainingsprogramma 'HR voor vluchtelingen'22/05/19 - 16:13 Trainingsprogramma 'HR voor vluchtelingen' (gratis)20/03/19 - 10:51 HRPro.be Digital Day05/02/19 - 16:53 HR Gala 201921/01/19 - 00:03 Creatief met talent in tijden van arbeidskrapte08/11/18 - 06:02 CSR Professional of the Year 201824/10/18 - 23:04 HRM Inspiration Day 2018 - WIN GRATIS INKOM!

Dossiers

07/11/19 - 06:37 Human Capital in een tijd van contradicties17/10/19 - 05:39 Innoverende HR in de praktijk05/09/19 - 06:43 Digitalisering & HR20/03/19 - 22:15 DOSSIER Creatief met talent in tijden van arbeidskrapte07/03/19 - 07:48 De arbeidswet ontrafeld21/02/19 - 16:26 CSR is een trend, geen hype06/12/18 - 08:32 Dossier Matching & rematching06/06/18 - 22:18 Langer werken: hoe worden we samen 100?24/05/18 - 07:22 Recruitment analytics14/03/18 - 16:42 De hartslag van arbeidsmarkt 4.0