Kwart bedienden krijgt bonus in 2020
HR GETOETST - 2019 was een bijzonder sterk jaar, ook voor bedrijven. En dat vertaalt zich naar de toekenning van meer bonussen in 2020: dit jaar krijgen maar liefst 18% meer bedienden een bonus op de rekening gestort. De vooruitzichten voor 2021 zijn iets minder rooskleurig.
Corona heeft (nog) geen impact op bonussen
Uit cijfers van Acerta* blijkt dat 25,2% van de bedienden uit de privésector in 2020 een bonus ontvangt. Dat is ruim 18% meer dan vorig jaar, toen ‘slechts’ 21,3% een extraatje ontving. Ook opvallend: het gemiddelde bedrag van de bonus steeg van 2.966,13 euro in 2019, naar 5.019,51 euro in 2020. Een toename van gemiddeld 69%.
De verklaring? De bonussen die dit jaar uitgekeerd worden, gaan voornamelijk terug op de bedrijfsprestaties van 2019, wat een voorspoedig economisch jaar was. Daarnaast kiezen ook steeds meer bedrijven om een deel van het vaste loon van hun medewerkers aan te vullen met een variabel loon, doorgaans in de vorm van bonussen.
Loonbonus is de grote verliezer
De loonbonus doet het ieder jaar slechter en slechter. Niet verwonderlijk, want fiscaal gezien is dit de minst interessante bonusoptie. Amper 1,3% van de bedienden krijgt in 2020 een loonbonus toegekend.
Doen het wél goed: de niet-recurrente bonus en warrants. Bijna 15% van de bedienden in de profitsector krijgt in 2020 een niet-recurrente bonus, ten opzichte van 11,4% in 2019.
De niet-recurrente bonus geeft je als werkgever de mogelijkheid een voordelige bonus toe te kennen op basis van collectieve doelstellingen. Tot een zeker bedrag geniet deze bonus een gunstige sociale en fiscale behandeling.
Ook het variabel loon onder de vorm van warrants wint jaar na jaar aan populariteit. Dit jaar ontvangt 6,3% van de bedienden warrants. In 2019 ging het nog over 5,9%.
Warrants zijn een aantrekkelijke manier van belonen, gezien er geen RSZ op moet betaald worden. En je werknemers? Die kunnen tot bijna 37% meer netto overhouden.
Warrants voor je werknemers? Vraag een simulatie
Minder bonussen in 2021
De coronacrisis heeft voorlopig nog geen impact op de bonussen die bedrijven aan hun werknemers uitkeren in 2020. Voor 2021 verwacht Acerta een ander tafereel, vooral wanneer het op de collectieve bonussen aankomt. Aangezien deze gekoppeld zijn aan de winst of omzetstijging van een bedrijf, zullen deze in veel organisaties lager of nagenoeg onbestaande zijn.
De huidige situatie legt behoorlijk wat druk op de bedrijfsresultaten, en dat heeft nu eenmaal onvermijdelijke gevolgen voor de toekenning van een (variabele) prestatieverloning of winstdeling. Willen we het 2020-effect op de bonussen voor volgend jaar kennen, dan moeten we nog even wachten op de cijfers van de eerste twee kwartalen van 2021.
Er bestaan verschillende mogelijkheden om je medewerkers te motiveren met een bonus. Ontdek hier 4+1 manieren om hen te belonen voor hun prestaties.
* De analyse van hr-dienstverlener Acerta is gebaseerd op een representatieve steekproef van de werkelijke gegevens van meer dan 40.000 werkgevers.
Auteur: Partnercontent
HRM – arbeidsmarkt – duurzaam werken