Wat is de kijk van werkgevers op verloning?
HR GETOETST - De coronacrisis heeft heel wat veranderingen met zich mee gebracht. Maar heeft deze crisis ook de kijk van werkgevers op het verloningsbeleid veranderd? Blijft de bedrijfswagen, een populair en fiscaal voordelig verloningselement, een toegevoegde waarde in het loonpakket nu de weg naar telewerken genomen is? En wat is de mening van werkgevers over verloning op basis van anciënniteit.
Acerta ging samen met KU Leuven en HR Square op zoek naar het antwoord via een online bevraging. Hieronder vind je een overzicht van de resultaten.
Bedrijfswagen verdwijnt niet
Hoewel telewerken voor heel wat bedrijven de realiteit is, zullen ondernemingen na de coronacrisis blijven vasthouden aan bedrijfswagens. Meer dan de helft van de werkgevers vindt dat de bedrijfswagen nog steeds een toegevoegde waarde zal bieden als onderdeel van het loonpakket. Wordt de bedrijfswagen dan helemaal niet in vraag gesteld? Jawel, net geen 15% van de werkgevers vermoedt dat de bedrijfswagen nog maar weinig toegevoegde waarde zal hebben. Bij 33% van de respondenten zijn bedrijfswagens niet van toepassing voor hun onderneming.
Hoe komt het dat de bedrijfswagen een blijver is? Een auto stelt een belangrijke basiskost voor. Ook wanneer je een stuk van je loon inzet voor een wagen - dan spreken we over een salariswagen -, dan is dat een aantrekkelijke manier om die kost te dekken. En niet te vergeten, de bedrijfswagen is een competitief verloningselement.
We zullen dus niet meteen afscheid nemen van de bedrijfswagen, alhoewel het type wagen in de toekomst waarschijnlijk wel zal shiften naar duurzamere en groenere modellen. De vergroening van het wagenpark is trouwens opgenomen in het regeerakkoord.
Verloning op basis van anciënniteit in vraag gesteld
Verloning op basis van anciënniteit is vandaag in heel wat ondernemingen de realiteit. 66% van de werkgevers wil de impact van anciënniteit op de verloning herzien. Op dit vlak worden zij gesteund door het regeerakkoord. Nog een opvallende conclusie uit deze bevraging: ongeveer de helft van de werkgevers is wél gewonnen voor een resultaatgerichte verloning. Een op de vijf werkgevers geeft zelfs aan dat ze vandaag al resultaatsgericht verlonen.
Maar verlonen hoeft niet per se op basis van het verleden en het heden te gebeuren. Bedrijven (73,8%) zijn ook bereid om hun medewerkers te belonen wanneer zij zich inzetten voor hun toekomstige inzetbaarheid. Talentontwikkeling blijft ook in de toekomst een belangrijke pijler van een duurzaam personeelsbeleid, en werkgevers zijn dan ook bereid om hun werknemers hiervoor te belonen.
Optimaliseer je loonkosten Wil je je loonkosten optimaliseren en een aantrekkelijk loonbeleid uitwerken? De consultants van Acerta helpen je via online simulatietools en applicaties om je een goed inzicht te geven in je loonkostenbudget en je mogelijkheden. Je loonkosten onder de loep |
Auteur: Partnercontent
HRM – arbeidsmarkt – duurzaam werken