4 op de 10 werknemers hebben meer stress
HR GETOETST - Stress is nefast voor je drive en werkgeluk. Toch blijkt uit een analyse van hr-dienstverlener Acerta dat maar liefst 4 op de 10 werknemers meer stress ervaren door corona. Een wake-up call voor leidinggevenden: hoe blijf je in de nabije en verre toekomst over het welzijn van je mensen waken, zonder je eigen welzijn uit het oog te verliezen?
Verbindend thuiswerken
Thuiswerken is goed voor de werk- en privébalans. Langs de andere kant doet het ook de grens tussen beiden vervagen. Sommige mensen hebben net iets meer nood aan regelmatig fysiek contact dan anderen. Door de strengere maatregelen belanden we helaas weer op onze afzonderlijke eilanden.
We hebben dan wel de tools om digitaal verbonden te blijven, échte verbondenheid vergt iets meer effort. Toch hoeft werken vanop afstand niet te betekenen dat er geen samenhorigheidsgevoel kan leven onder de medewerkers en teams. Om een voorbeeld te nemen aan de IT-sector: daar organiseren ze iedere ochtend een zogenaamde ‘scrum’-sessie. Om de dagplanning te overlopen, en om te checken of iedereen oké is.
Is een dagelijkse sessie onhaalbaar voor je teams, of laat de functie van je medewerker het niet toe? Streef dan naar een wekelijkse meeting of contactmoment.
Bied perspectief
De situatie lijkt soms uitzichtloos. Geef je medewerkers iets om naar uit te kijken door een framework op te stellen, waarin afspraken over korte- en langetermijn doelen, prioriteiten en normen worden opgenomen. Laat ieder teamlid actief meewerken aan dit kader en herevalueer de inhoud regelmatig. En neem bovenal ook uitgebreid de tijd om successen gezamenlijk te vieren.
Durf op lange termijn denken
Tijdens de eerste lockdown dachten we dat het thuiswerken slechts van korte duur was. Intussen weten we beter: thuiswerk is een blijver. Daarom niet perse fulltime, maar we evolueren hoe dan ook richting een werkvloer waar digitaal werken de regel wordt.
Hoewel er rond het corona-thuiswerken nog geen helder wettelijk kader bestaat, is het geen overbodige luxe om nu al na te denken over een toekomstgericht thuiswerkbeleid. Een te overwegen optie is het zogenaamde ‘hybridemodel’, waarbij je je medewerkers deels van thuis en deels op kantoor laat werken. Breng de individuele noden van je medewerkers zo goed mogelijk in rekening, want als je van je thuiswerkbeleid een succes wil maken, moet het door iedereen in je organisatie gedragen worden. Een gouden raad: laat je hierin begeleiden door ervaren (juridische) experten.
=> Bouw nu aan een futureproof thuiswerkbeleid voor je organisatie
Aandacht voor je medewerkers én jezelf
Aandacht voor je mensen moet ondanks alles een topprioriteit blijven. Houd actief vinger aan de pols door regelmatig te checken hoe het met je medewerkers en teams gaat. Besteed in het bijzonder extra aandacht aan medewerkers die meer introvert zijn en niet uit zichzelf contact zullen opnemen of hulp komen vragen wanneer het nodig is. Verwelkom je nieuwe collega’s in je organisatie? Voor hen kan je een meter/petersysteem opzetten, waarbij ze door een medewerker die reeds langere tijd voor je organisatie werkt wegwijs worden gemaakt. Zo leggen ze sneller contact met hun nieuwe collega’s, en voelen ze zich sneller ‘part of the team’.
Natuurlijk mag je ook je eigen welzijn niet uit het oog verliezen. Je rol als leidinggevende is niet meer dezelfde als pakweg een jaar geleden, en je krijgt ongetwijfeld steeds meer taken op je to-do lijst. De digitale werkvloer vergt bovendien een andere manier van coachen. Laat je daarom zelf coachen in je veranderende rol.
=> Draag zorg voor je medewerkers en teams door te investeren in hun welzijn. Check het aanbod van Acerta.
Dit artikel maakt deel uit van het dossier 'HR GETOETST'.Auteur: Partnercontent
HRM – arbeidsmarkt – duurzaam werken