Zitten je werknemers ook thuis op de juiste stoel?
De toename van thuiswerk door corona leidt tot aanzienlijk meer nek-, rug- en schouderklachten. Een van de oorzaken blijkt een slecht ingestelde bureaustoel en/of werktafel. Meer aandacht voor ergonomie op de thuiswerkplek lijkt dan ook geen overbodige luxe.
Zo stel je je bureaustoel goed in:
_______________________________________________________________ En zo je beeldscherm:
|
Idewe, externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, liet een kleine 500 telewerkers bevragen rond ergonomie op het thuisbureau. Daaruit blijkt dat negen op de tien telewerkers hun bureaustoel foutief instellen. Bij de gemiddelde beeldschermwerker zijn dit er een pak minder (73%). Bij bijna de helft van de telewerkers (48% - 22% gemiddelde kantoormedewerker) staat de werktafel niet op de correcte hoogte ingesteld. Het beeldscherm van hun desktop of laptop blijkt dan weer niet goed ingesteld bij 15% van de telewerkers, tegenover bij 13% van de beeldschermwerkers gemiddeld.
Zonder een goed ingestelde bureaustoel, werktafel en beeldscherm, zit je al snel in een verkeerde houding, wat kan zorgen voor fysieke ongemakken zoals een verkrampte nek, een pijnlijke onderrug of last in de schouders. Bijna 6 op de 10 telewerkers (58%) kregen in de afgelopen 12 maanden te maken met rugklachten, tegenover 48% bij de gemiddelde kantoormedewerker. Ook nek- en schouderklachten kwamen bovengemiddeld meer voor bij telewerkers: respectievelijk 53% (tegenover 36% gemiddeld) en 39% (25% gemiddeld) had hiermee te kampen.
Hoe moet het dan wel?
|
Te lang voor het scherm gekluisterd
Een juiste zithouding en ergonomie is heel belangrijk, maar ook te lang zitten kan voor problemen zorgen. Even een praatje maken met collega’s of een vergaderzaal in- of uitlopen, af en toe naar de printer of de koffiemachine wandelen, een toiletbezoek op een andere verdieping of een spelletje tafeltennis met een collega; voor veel thuiswerkers zit dit er niet meer in. 4 op de 5 thuiswerkers zitten doorgaans dan ook 1 uur of langer aan hun beeldscherm gekluisterd terwijl dit bij de gemiddelde beeldschermwerker 66% is.
Te lang aan je beeldscherm zitten is nefast voor de gezondheid. Zo meldt ruim 1 op de 3 thuiswerkers (36%) tenminste 1 keer per week hoofdpijn te hebben tijdens of aansluitend op hun beeldschermwerk. Dit zijn er een pak meer in vergelijking met de gemiddelde werknemer die beeldschermwerk op kantoor doet (27%).
Gebruik je pendeltijd om te bewegen
Telewerkers zitten dan wel langer aan een stuk door voor hun beeldscherm; dagelijks bewegen ze wel meer. Bijna 6 op de 10 (59%) geeft aan dagelijks minstens 30 minuten matig tot intensief te bewegen. Bij de gemiddelde kantoormedewerker haalt slechts 53% deze bewegingsnorm. (Een deel van) de pendeltijd wordt nu gebruikt om te sporten.
HRM – arbeidsmarkt – duurzaam werken