Vijf tips om van thuiswerken een blijver te maken
HR GETOETST - De mond loopt over waar het hart vol van is: thuiswerken. Wat we nog niet zo lang geleden beschouwden als een manier van werken voor de verre toekomst, is plots brandend actueel en heel reëel. Of thuiswerken ‘here to stay’ is? Wel als je je baseert op volgende vijf tips.
1. Maak je medewerkers ‘digital savvy’
De tools zijn er, maar worden vaak onvoldoende gekaderd. En wat je absoluut wil vermijden is dat je medewerkers het gevoel hebben dat ze aan hun lot worden overgelaten. Nu iedereen thuiswerkt, is de nood aan context hoger. Want laten we een kat een kat noemen: niet elke werknemer stamt uit het digitale tijdperk. Millennials hebben dan wel makkelijk spreken, sommige medewerkers hebben nu eenmaal iets meer ondersteuning nodig.
Zorg er dan ook voor dat deze mensen de nodige hulp krijgen, zodat ze vlot in contact kunnen blijven met collega’s. Voorzie opleidingen en stimuleer hen om ook buiten de werkuren digitale tools te gebruiken. Zo raken ze er vertrouwd mee.
2. Laat thuiswerken aansluiten bij de cultuur en waarden van je onderneming
Het grootste struikelblok van thuiswerken is niet zozeer de technologie, maar wel de cultuur binnen de organisatie. In dit tijdperk van flexibele werkafspraken wordt het steeds belangrijker om ook voor de werkplekken ‘buiten kantoor’ een positieve bedrijfscultuur creëren. Ga daarom aan de slag met je bedrijfscultuur als een instrument voor de ondersteuning van werken vanop afstand.
3. Creëer een draagvlak voor thuiswerk
Thuiswerken biedt voordelen, zoals een betere productiviteit van werknemers, maar behoeft wel een duidelijke omkadering. Anders dreigt het algauw ‘in het honderd’ te lopen. Wil je iedereen meekrijgen in deze nieuwe manier van werken? Creëer dan een draagvlak voor thuiswerk door expliciete afspraken te maken rond werktijden, welzijn, enzoverder. Ga er niet zomaar vanuit dat iedereen op de hoogte is – een heldere communicatie is op de digitale werkvloer eens zo belangrijk.
4. Heb respect voor de work-life balance van je medewerkers
De ene werknemer is een rasechte ‘separator’ en houdt werk en privé graag gescheiden, de andere is een ‘integrator’ pur sang en vindt het helemaal oké dat werk en privé door elkaar lopen. De meeste mensen zijn van nature separators, en hebben nood aan een strikte scheiding. Deze scheiding dreigt door het thuiswerken te vervagen. Heb hier als werkgever of leidinggevende oog voor, door het welzijn van je medewerkers nauw te monitoren.
5. Bewaak de (informele) band tussen collega’s
De virtuele boog kan niet altijd gespannen staan: ook als je thuiswerkt zijn collega’s belangrijk en zullen je medewerkers moeten samenwerken. Maak een luchtige WhatsApp-groep, organiseer online borrels, plan regelmatig een video-overleg in… Er zijn genoeg tools en mogelijkheden om het vanop afstand gezellig te maken.
Als werkgever is het je plicht om in interactie te gaan met je mensen, en ervoor te zorgen dat het contact niet verwatert. Geef het goede voorbeeld door zelf initiatief te nemen: check regelmatig hoe het met je mensen gaat. Laat hen weten dat ze bij jou terechtkunnen. Zo verlaag je de virtuele drempel, en zullen ze er sneller overheen wandelen.
Van jouw thuiswerkbeleid een blijver maken? Kies een thuiswerkpack van Acerta of schrijf je in voor het open hr-labo over thuiswerken. |
Auteur: Partnercontent
HRM – arbeidsmarkt – duurzaam werken