Je werknemers op vakantie in eigen land? De fiets biedt mogelijkheden
HR GETOETST -De zomervakantie, altijd een leuke periode voor je werknemers. Toch ziet de zomer er voor velen anders uit dan normaal. Heel wat Belgen kiezen dit jaar voor een vakantie in eigen land. De fiets vormt dan ook hét milieuvriendelijke en tijdbesparende vervoersmiddel, om van een staycation te genieten. Zet die auto aan de kant en trek erop uit.
Wil je als werkgever je medewerkers stimuleren om meer te fietsen? Mogelijkheden troef! We zetten ze hieronder op een rij.
Flexibel verlonen met een fietslease
Een eerste mogelijkheid is om de fiets, als niet-monetair element, deel uit te laten maken van het loonpakket van je medewerkers. Mag de bedrijfsfiets ook gebruikt worden buiten de werkuren, dan kunnen je werknemers hem ook gebruiken in hun vrije tijd.
Wil je als werkgever echter geen bijkomende kost? Dan kan je kiezen voor een fietsbeleid waarin je werknemer een deel van zijn loon inruilt voor het gebruik van een bedrijfsfiets. Via een flexibel verloningsplan, ook bekend als cafetariaplan, kunnen werknemers tot op zekere hoogte een eigen invulling geven aan hun loon. Jij kan dan, als werkgever, een bedrijfsfiets opnemen in je flexibel loonbeleid.
Je kan ervoor kiezen samen te werken met een centrale leverancier of een lokale dealer. Het vormt een meerwaarde als je medewerker dichtbij huis een herstelling of een onderhoud kan laten uitvoeren, zeker in vakantieperiodes.
Wil je graag een bedrijfsfiets aanbieden of een fietspolicy opstellen? Neem dan zeker contact op met Acerta Consult voor advies. |
Kiest je werknemer om in te stappen in een flexibel loonbeleid? Dan staat het hem vrij de fiets ook te gebruiken voor privé-verplaatsingen. De fiets blijft echter steeds jouw eigendom. Om misverstanden rond aansprakelijkheid, schade, ongevallen en gebruik te vermijden, stel je best een document op waarin je het bedrijfsfietsbeleid van je onderneming vastlegt. Dat krijgt dan de vorm van een fietspolicy.
Met een deelfietsabonnement raak je overal
Een andere optie is het aanbieden van een abonnement van de lokale openbare deel- of huurfietsenservices. Deze optie is vooral aantrekkelijk als je organisatie gevestigd is in of dicht bij het centrum van een stad. Gebruikt je medewerker een deelfiets als mobiliteitsoplossing tijdens de werkweek, dan mag het abonnement ook privé worden gebruikt
Ook voor de fiets een mobiliteitsbudget
Ten slotte kan je ook gebruik maken van het mobiliteitsbudget om alternatieve vervoersmiddelen aan te reiken. Heeft je werknemer recht op een bedrijfswagen, dan kan die zijn mobiliteitsbudget ook gebruiken voor zachte mobiliteitsmodi, waaronder de fiets. Op voorwaarde dat je deze in je mobiliteitsbudget aanbiedt.
Via het mobiliteitsbudget kan de fiets via jou worden geleased en kan je eveneens een deelfietsabonnement voorzien voor je werknemer. Ook tijdens vakantieperiodes kan het budget ingezet worden voor een huurfiets op de vakantielocatie.
Wil je meer weten over het mobiliteitsbudget? Raadpleeg de pagina van Acerta. |
Auteur: Partnercontent
HRM – arbeidsmarkt – duurzaam werken