Dubbel vakantiegeld is er, nu de vakantie nog
HR GETOETST - Meer dan 70.000 bedienden in de privésector hadden voor eind april hun dubbel vakantiegeld al ontvangen, stelt hr-dienstverlener Acerta vast na analyse van de gegevens van ruim 32.000 kmo's en grote bedrijven. Werkgevers betalen vroeger, terwijl de werknemers hun vakantieplannen op de lange baan schuiven.
Uitbetaling blijft gerespecteerd
De meeste werknemers ontvangen hun vakantiegeld in mei of juni. Dat meer dan 70.000 bedienden in de private sector eind april hun dubbel vakantiegeld al gekregen hebben, is zeer opvallend, zeker gezien de moeilijke economische tijden waarin we ons nu bevinden. Werkgevers blijven de uitbetaling respecteren, ondanks de toenemende druk op hun cashpositie.
Het voordeel van zo’n vroege uitbetaling? Werknemers kunnen dit geld onmiddellijk gebruiken om hun vakantieplannen voor de daaropvolgende maanden vast te leggen. Al gooit corona best wel wat roet in het eten.
Geen zin in een staycation
Het is duidelijk dat werknemers het niet zinvol vonden om tijdens de lockdown vakantiedagen op te nemen: in de paasvakantie namen dan ook opmerkelijk minder werknemers vakantie dan vorig jaar (-30 %). Skireizen of uitstapjes naar de kust konden niet doorgaan. Dan kan je toch maar beter (thuis)werken?
Als leidinggevende is het echter aangeraden zo snel mogelijk een overzicht te krijgen van de vakantieplanning. Zo voorkom je in december te moeten vaststellen dat er nog heel wat vakantiedagen opgenomen moeten worden. En vergis je niet, alle vakantiedagen moeten ook binnen dit kalenderjaar worden opgenomen. Zelfs in coronatijden duldt de wetgever geen uitzonderingen.
Zomervakantie valt in het water
Als deze trend zich doorzet in de zomermaanden, komt de bezetting in het najaar in het gedrang. Of we tijdens het ‘groot verlof’ mogen en kunnen reizen, blijft voorlopig koffiedik kijken. Net om die reden is het van belang een (informele) vakantieplanning op te stellen. Dat hoeft dus niet perse een officiële vakantieplanning met ingediende vakantiedagen zijn, maar eerder een algemeen overzicht om de continuïteit van je organisatie te waarborgen.
Blijven je werknemers toch met overtollige vakantiedagen zitten? Dan zijn er enkele creatieve manieren om daarmee om te springen: het overdragen van vakantiedagen naar volgend jaar, het uitbetalen van vakantiedagen en schenken van verlof. Ook loopbaansparen, een systeem waarbij je medewerkers tijdens hun loopbaan een krediet aan uren bijeen sparen, om die op een later moment op te nemen met behoud van loon, is een mogelijke oplossing.
Je medewerkers motiveren om hun vakantiedagen op te nemen? Raadpleeg het relanceplan van Acerta. |
Auteur: Partnercontent
HRM – arbeidsmarkt – duurzaam werken