Arbeidstekort of arbeidsoverschot? Werknemers delen brengt opnieuw evenwicht
HR GETOETST - De coronacrisis veroorzaakt een onevenwicht op de arbeidsmarkt: bepaalde sectoren hebben een tekort aan personeel, terwijl andere sectoren hun werknemers massaal op tijdelijke werkloosheid zetten. Om het evenwicht op de arbeidsmarkt te herstellen tijdens deze coronacrisis, heeft het uitgebreide kernkabinet op zaterdag 11 april nieuwe maatregelen goedgekeurd over het delen van werknemers. Acerta organiseerde een online debat met verschillende partijen om hun visie hierover te delen.
Aan de ‘tafel’ zaten minister Nathalie Muylle (Federaal minister van Werk, Economie en Consumentenzaken), Wim Adriaens (Gedelegeerd Bestuurder VDAB), Chris Botterman (Hoofd Sociale Zaken Boerenbond), Deb Vansteenwegen (HR Director KU Leuven) en Jan Van Raes (HR Director UZ Brussel). Hun verschillende invalshoeken leidden tot een boeiend debat. Hieronder lees je de kernpunten.
Wat zijn de nieuwe maatregelen?
De nieuwe maatregelen zijn nog maar onlangs goedgekeurd door het uitgebreide kernkabinet. Chris Botterman gaf tijdens het debat een korte uitleg over deze nieuwe maatregelen die voorzien zijn van april tot en met mei (eventueel ook in juni, als ze verlengd worden).
Maatregel 1
De eerste maatregel geeft de mogelijkheid om af te wijken van de strenge reglementering over terbeschikkingstelling van personeel. Aangezien sommige sectoren enorme nood hebben aan arbeidskrachten, is deze versoepeling voorzien. Maar natuurlijk moet er een overeenkomst gemaakt worden, waarbij het loon en de arbeidsvoorwaarden van de werknemer gerespecteerd worden. Het is belangrijk om de werknemer te beschermen in dit verhaal.
Maatregel 2
Via deze maatregel krijgen tijdelijke werklozen, bruggepensioneerden en werknemers met tijdskrediet, thematisch verlof of in landingsbanen en ambtenaren in loopbaanonderbreking de mogelijkheid om in de landbouw-, tuin- of bossector aan de slag te gaan. Daarbij behouden ze 75% van hun uitkering (een bedrag dat geplafonneerd wordt) per dag. Bovendien verdienen ze ook loon voor hun werk.
Vraag en aanbod moeten elkaar vinden
Uitzonderlijke omstandigheden vragen om uitzonderlijke maatregelen. Deze maatregelen ziet Wim Adriaens als een opportuniteit om arbeidspotentieel in te zetten in de sectoren die een tekort aan personeel hebben. De VDAB ging al actief aan de slag om ervoor te zorgen dat vraag en aanbod elkaar kunnen vinden. Zo hebben bedrijven de mogelijkheid om vacatures te posten met vermelding van Covid-19 en is er een platform opgericht: www.helpdeoogst.be
Naast de tuin- en landbouwsector werd er ook gevreesd voor een groot tekort in de zorgsector. Jan Van Raes heeft die bezorgdheid echter weggenomen. Hij gaf aan dat zij geen beroep kunnen doen op externe werknemers, aangezien de kennis en expertise noodzakelijk zijn in de zorgsector. Het is zelfs niet evident om intern personeel in te zetten in andere omgevingen. Maar hij gelooft wel in samenwerkingen tussen verschillende ziekenhuizen en in het concept van detachering. Het geeft artsen de mogelijkheid om andere ervaringen op te doen en bij te leren.
Maatschappelijk steentje bijdragen
Wat opvalt in dit debat is dat er heel wat bereidheid is om te helpen. Zowel Deb Vansteenwegen als Jan Van Raes geven aan dat er heel wat mensen zijn die hun maatschappelijk steentje willen bijdragen. Deb Vansteenwegen ziet in het delen van werknemers wel een opportuniteit en is benieuwd naar wat de ervaring vandaag ons zal leren voor de toekomst. Werknemers die momenteel van thuis uit werken of tijdelijk werkloos zijn, voelen zich soms geïsoleerd. Hen de kans geven om iets anders te doen, zoals werken in de buitenlucht, zal goed zijn voor hun welzijn.
Learnings toepassen
Hoewel de maatregelen slechts tijdelijk geldig zijn, kunnen we eruit leren en eventueel zelfs een wettelijk kader uitschrijven. Daar is Chris Botterman van overtuigd. Daarnaast geeft Wim Adriaens aan dat het ook een opportuniteit is voor andere stelsels. Bepaalde bevolkingsgroepen die een uitkering krijgen zouden gestimuleerd kunnen worden om terug aan het werk te gaan, terwijl ze nog (een deel van) hun uitkering ontvangen.
Maatregelen evolueren
Minister Nathalie Muylle gaf aan dat België al een hele weg heeft afgelegd tijdens deze coronacrisis, waarbij de maatregelen telkens mee-evolueerden met de situatie. In de toekomst zullen ze meer sectorgericht kijken (ook bij de relance). Waar zijn de noden het hoogst? De nieuwe maatregelen over het delen van werknemers zijn daar een voorbeeld van. Hiermee willen ze mensen aan het werk te houden en het arbeidstekort oplossen.
Inspiratie nodig voor meervoudig werkgeverschap? Herbekijk het debat rond ‘Delen van werknemers’, download de whitepaper of contacteer Acerta via werknemers.delen@acerta.be voor meer informatie |
Auteur: Partnercontent
HRM – arbeidsmarkt – duurzaam werken