Talentontwikkeling vanop afstand
HR GETOETST - Door de corona-uitbraak werken veel medewerkers thuis. De fysieke afstand tussen de leidinggevende en het team is bijgevolg veel groter, waardoor een nieuwe vorm van leidinggeven zich aandient. Waar moet je als leidinggevende op letten om een team digitaal goed te laten functioneren? Hoe blijf je individuele talenten benutten en ontwikkelen? Simon Heirman, Managing Consultant bij Acerta, geeft concrete tips voor authentiek leiderschap tijdens de coronacrisis.
Draag zorg voor je medewerkers
Meer dan ooit zitten je werknemers met een heleboel vragen. Door de coronacrisis voelen ze zich in het nauw gedreven. De onzekerheden die ze hebben, vloeien verder uit de angst om hun financiële zekerheid, veiligheid en sociale verbondenheid te verliezen. Niet toevallig drie van de voornaamste basisbehoeften van de mens. Hoe kan je als werkgever in deze behoeften blijven voorzien?
- Financiële zekerheid: streef naar een duurzame ruil tussen je financiële zekerheden als collectief en die van het individu daarbinnen. Laat je hierin desnoods adviseren;
- Veiligheid: check regelmatig hoe het met je medewerkers gaat. Uit oprecht je bezorgdheid om hun mentale en fysieke gezondheid.
- Sociale verbondenheid: laat een-op-een gesprekken met individuele medewerkers online plaatsvinden en houd ook vaste teammomenten, zoals de koffiepauze, in ere.
Plan een virtuele koffiepauze
Niet alleen organiseren we dezer dagen massaal online meetings, ook voor een koffiebreak, lunchpauze of aperitiefmoment nemen we onze toevlucht tot vergaderapps en videochats. Dat is positief: de olie in de teamsamenwerking is de mate waarin de collega’s elkaar persoonlijk kennen, met hun goede en minder goede kanten, interesses en kopzorgen. Bij een hecht team groeit die wederzijdse kennis vanzelf, door de informele contacten die ze op het werk hebben. Voor een virtuele koffiepauze moet je bewust sociaal contact initiëren en formele afspraken inplannen, waarbij je als leidinggevende natuurlijk het voorbeeld geeft.
Blijf beschikbaar voor vragen en feedback
Je team bezig zien op het werk is geruststellend. Je loopt even langs, checkt of ze ergens tegenaan lopen, stelt enkele vragen, stuurt bij waar nodig en biedt ter plekke hulp. En hop, iedereen kan weer verder.
Leidinggeven vanop afstand valt of staat met goede communicatie. Want de drempel om vragen te stellen is digitaal nu eenmaal hoger. Laat je medewerkers weten dat je beschikbaar bent en blijft. Communiceer zelf duidelijk, zet je agenda open zodat ze die kunnen raadplegen. Op die manier nemen medewerkers, zeker in onzekere tijden, jouw gedrag over. Bel eens wat vaker om zaken mee te delen die je positief zijn opgevallen. Als je die deur openzet, zullen je mensen er nadien ook sneller doorheen komen. Verlies ook zeker niet de meer introverte types uit het oog. Zij dreigen het vlugst op de achtergrond te verdwijnen.
Benut individuele en gemeenschappelijke talenten
Er is nu tijd om je medewerkers aan te moedigen aan zelfexploratie en zelfrealisatie te doen. Laat hen experimenteren met nieuwe technieken, maar laat hen bovenal zelf ideeën naar voren brengen. Laat hen hun eigen kennis en vaardigheden documenteren, zodat ze die eventueel kunnen doorspelen aan collega’s die net dat willen overnemen of uitproberen. Schenk hen het vertrouwen om dit alles te laten passen binnen de strategische doelstellingen van de organisatie. Zo toon je hen niet alleen dat je gelooft in hun potentieel en de toekomst, je versterkt er bovendien je imago als werkgever mee en komt straks met meer competente en gemotiveerde mensen in de sociale arena.
Meer weten over ‘Authentiek leiderschap’? Bekijk dit webinar en haal het beste uit je team en individuele medewerkers vanop afstand. |
Auteur: Partnercontent
HRM – arbeidsmarkt – duurzaam werken