Coronavirus: wat kan én moet je doen als werkgever?
HR GETOETST - Naarmate het coronavirus zich verder verspreidt, neemt ook de angst voor besmettingen op de werkvloer toe. Wat moet je nu precies als werkgever doen? En hoe houd je het aantal ziektemeldingen onder controle? Hieronder krijg je antwoorden op de drie meest gestelde vragen door werkgevers. Een volledig overzicht van de FAQ rond het coronavirus voor werkgevers, krijg je hier.
Ik denk dat mijn werknemer besmet is. Mag ik hem of haar verzoeken naar huis te gaan?
Heb je een vermoeden dat je werknemer besmet is? Dan moet je dat kunnen aantonen. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan: je kan de werknemer niet verplichten om naar de arbeidsgeneesheer te gaan, noch kan je hem of haar een gedwongen onderzoek laten ondergaan.
Als je werknemer aan de hand van een doktersattest kan bewijzen dat hij gezond én arbeidsgeschikt is, is er uiteraard geen enkel probleem. Oordeelt de arts dat de werknemer ziek of besmet is door het coronavirus en komt hij of zij toch werken? Dan heb je het recht deze persoon naar huis te sturen, om te voorkomen dat de pandemie ook je andere werknemers treft.
Mijn werknemers worden allemaal op dezelfde plaats tewerkgesteld. Kan ik hen ergens anders tewerkstellen?
Vanzelfsprekend wil je een verspreiding van COVID-19 vermijden. Daarom kan het verstandig zijn om je werknemers op een andere arbeidsplaats te laten werken. In dit geval zijn er twee mogelijkheden: een andere arbeidsplaats binnen de organisatie (a), of thuis- en telewerken (b).
a) Andere arbeidsplaats binnen de organisatie
Wanneer je dit voorlegt aan je werknemers en zij hiermee akkoord gaan, kan je hen in andere lokalen of ruimtes binnen het bedrijf laten werken. Hun akkoord kan ook blijken uit het eenvoudigweg toepassen van de maatregel.
Gaan je werknemers niet akkoord? Dan kan je alsnog eenzijdig de arbeidsplaats en werkorganisatie wijzigen, mits je enkele belangrijke spelregels ter harte neemt:
- De wijziging heeft een tijdelijk karakter en moet noodzakelijk zijn om besmettingen te voorkomen. Daarnaast mag de wijziging geen grote impact hebben;
- Je mag niet-essentiële arbeidsvoorwaarden en arbeidsvoorwaarden zoals arbeidsprocessen of arbeidsplaats die niet opgenomen zijn in de arbeidsovereenkomst wijzigen, op voorwaarde dat de wijzigingen kaderen in het welzijn van de werknemers en niet-buitenproportioneel zijn.
In beide gevallen moet je de wijzigingen motiveren en verwijzen naar de welzijnswetgeving en de regels op de arbeidsovereenkomsten. Laat je bij voorkeur adviseren door de preventieadviseur en arbeidsgeneesheer alvorens je de wijzigingen doorvoert.
b) Thuis- en telewerken
Thuis- en telewerk gebeurt op vraag van de werknemer, dus kan je dit niet zomaar opleggen. Wel kan je de maatregel voorstellen en kaderen. Heb je geen uitdrukkelijk akkoord van je werknemer? Dan moet er een risico-afweging gebeuren. Als je werknemer de maatregel na communicatie gewoon toepast, telt dit als akkoord.
Slaan je werknemers het voorstel af en je wenst toch dat ze thuiswerken? Om te verhinderen dat ze een ‘verbreking van de arbeidsovereenkomst wegens eenzijdige wijziging van de essentiële arbeidsvoorwaarde’ inroepen, moet je kunnen aantonen dat de kans op besmetting reëel is en dat de maatregelen nodig zijn om een verspreiding van het virus te voorkomen. Raadpleeg de arbeidsgeneesheer en preventieadviseur voor advies.
Kan ik eisen dat mijn werknemers vakantie nemen?
Vakantie wordt in onderling overleg tussen werkgever en werknemer opgenomen. Ook hier geldt dat je hen niet kan verplichten, zelfs niet wanneer er minder werk is ten gevolge van het coronavirus. Met toestemming van de werknemer, kan hij of zij uiteraard wel vakantiedagen opnemen.
Wordt je organisatie getroffen door het coronavirus? Dan kan je in bepaalde situaties tijdelijke werkloosheid inroepen. Ontdek hier of je aanspraak maakt.
WEBINAR: Alles wat je moet weten als werkgever over het coronavirus Om te beantwoorden aan de stijgende vraag naar informatie, organiseerde Acerta, in samenwerking met Idewe, een webinar op 6 maart. Herbekijk hier het webinar. |
Auteur: Partnercontent
HRM – arbeidsmarkt – duurzaam werken