Alternatieve mobiliteitsoplossingen nog steeds populair
Tijdens de week van de mobiliteit durven we al eens stil te staan bij de manier waarop we ons verplaatsen. De voorbije jaren heeft de auto, die nog steeds het populairste vervoermiddel is voor woon-werkverplaatsingen, aan terrein verloren. Het openbaar vervoer kent wel een duidelijke stijging, maar het aandeel blijft bescheiden. Bovendien kiest meer dan 1 op de 10 werknemers regelmatig voor de fiets om de woon-werkafstand te overbruggen. Is het tijdperk van alternatieve mobiliteitsoplossingen aangebroken? Acerta licht toe.
Auto boet in aan populariteit
Hoewel 65% van de werknemers elke dag met de auto naar het werk rijdt, is dit toch een daling met 2,5% ten opzichte van 2017. Medewerkers kiezen steeds bewuster hun vervoersmiddel om naar het werk te gaan. Hun keuze wordt beïnvloed door het weer of door hun plannen voor of na het werk. Schijnt de zon? Dan halen medewerkers sneller hun fiets tevoorschijn. Moeten ze de kinderen ophalen van school ? Dan nemen ze eerder de auto.
Duwtje in de rug dankzij elektrische fiets
De omschakeling naar de fiets kunnen we niet enkel aan het weer koppelen. In 5 jaar tijd is het percentage van werknemers dat regelmatig met de fiets naar het werk rijdt verdubbeld. Ook het aantal bedrijfsfietsen gaat trouwens in stijgende lijn. Deze stijgende populariteit van de fiets heeft hoogstwaarschijnlijk ook te maken met de komst van de elektrische fiets. Deze snellere fietsen zijn een goed alternatief om afstanden die met een gewone fiets (net) te ver zijn, af te leggen. Volgens onderzoek van Acerta is de gemiddelde woon-werkafstand voor fietsers 9,4 km. Dat is een stijging van ruim 2 km ten opzichte van vijf jaar geleden.
Mobiliteitsbudget als booster
Duurzame mobiliteitsoplossingen is een hot topic. Het thema staat al even op de agenda van de overheid. Na de invoering van ‘Cash for Car’, een maatregel die trouwens geen groot succes kende, werd het mobiliteitsbudget dit jaar gelanceerd. Werknemers hebben via het mobiliteitsbudget verschillende opties: ze kunnen een milieuvriendelijke wagen kiezen, alternatieve en duurzame transportmiddelen financieren of vragen om een uitbetaling van het budget. De baan is geëffend, nu is het afwachten en zien wie deze weg zal inslaan.
Van mobiliteitsbudget tot fietsvergoeding Zie je het bos door de bomen niet meer? Wil je je mobiliteitsbeleid afstemmen op de behoeften van je medewerkers? Dan is de opleiding ‘Van mobiliteitsbudget tot fietsvergoeding’ van Acerta iets voor jou. |
Foto: Shutterstock
Dit artikel maakt deel uit van het dossier 'HR GETOETST'.Auteur: Partnercontent
HRM – arbeidsmarkt – duurzaam werken