Mobiliteitsvergoeding of mobiliteitsbudget?
Rijd je naar je werk tijdens het spitsuur? Dan moeten we vast niet beginnen over het fileleed. Het is geen geheim dat België een mobiliteitsprobleem heeft. Hoewel de ideale oplossing (nog) niet bestaat, wordt er wel naar oplossingen gezocht. Vorig jaar werd de mobiliteitsvergoeding al in het leven geroepen. Dit jaar volgde het mobiliteitsbudget. Uit onderzoek van Acerta blijkt dat 6 op de 10 werkgevers bereid zijn om het mobiliteitsbudget in te voeren. Hieronder volgt een kort overzicht.
Cash for Car is weinig succesvol
Als werkgever kan je kiezen om een mobiliteitsvergoeding aan te bieden aan jouw medewerkers. Werknemers die al enige tijd over een bedrijfswagen beschikken kunnen hun wagen inleveren in ruil voor een som geld. Het budget wordt vastgesteld op basis van de catalogusprijs van de ingeleverde wagen. Met dit budget kunnen ze dan hun woon-werkverplaatsingen financieren. Bovendien wordt de mobiliteitsvergoeding fiscaal en sociaal gunstig behandeld. Maar slechts 65 op 100.000 Belgen ruilden hun bedrijfswagen effectief in voor cash. Van een succes kunnen we dus niet spreken.
Mobiliteitsbudget biedt meer opties
Het mobiliteitsbudget, dat op 1 maart in werking trad, zou meer succes moeten kennen dan de mobiliteitsvergoeding. Volgens onderzoek is meer dan de helft van de werknemers bereid om hun auto in te ruilen voor een milieuvriendelijkere wagen. Medewerkers die een bedrijfswagen hebben of ervoor in aanmerking komen, hebben recht op een mobiliteitsbudget van een bedrag gelijk aan de totale bruto kostprijs van de ingeleverde bedrijfswagen voor de werkgever (op jaarbasis). Dit budget kunnen zij gebruiken voor duurzame mobiliteit. Er zijn meerdere mobiliteitsoplossingen waaruit je medewerkers kunnen kiezen.
Deze oplossingen zijn onderverdeeld in 3 pijlers:
Pijler 1 | Milieuvriendelijke wagen |
Pijler 2 | Duurzame vervoersmiddelen |
Pijler 3 | Uitbetaling resterend bedrag mobiliteitsbudget |
-
Mobiliteitsbudget is geen verplichting
Als werkgever ben je zeker niet verplicht om het mobiliteitsbudget of de mobiliteitsvergoeding aan te bieden, hoewel 60% van de werkgevers van plan is om het mobiliteitsbudget aan te bieden. Uit eerder onderzoek blijkt ook dat medewerkers hun loonpakket zelf willen samenstellen. Toch schatten werkgevers dat slechts een minderheid van de werknemers op het aanbod zullen ingaan.
Hoe dan ook, mobiliteit is en blijft een troef die je kan uitspelen in een flexibel loonpakket. Misschien overtuig je zo je kandidaat om voor jouw organisatie te werken. In tijden van arbeidskrapte is dat zeker het proberen waard.
Mobiliteit op maat van jouw medewerker Mobiliteit is een troef die je kan uitspelen als werkgever. Heb je er al aan gedacht om jouw medewerkers een mobiliteitsplan op maat aan te bieden? Acerta helpt je op weg |
Foto: Shutterstock
Dit artikel maakt deel uit van het dossier 'HR GETOETST'.HRM – arbeidsmarkt – duurzaam werken