Even afwezig op het werk?
Moet je medewerker dringende zaken regelen? Heeft hij of zij een afspraak voor een doktersbezoek? Misschien hebben je medewerkers je al de vraag gesteld of ze enkele uren afwezig mogen zijn.
Dat kan best zijn, want soms lukt het niet om dringende zaken te regelen buiten de werkuren. Binnenkort bestaat er een oplossing voor deze korte afwezigheden: een nieuwe cao zal de microafwezigheid voor arbeiders in de autosector in een wettelijk kader gieten.
Geen microafwezigheid in huidige arbeidswetgeving
Er zijn al verschillende regelingen in onze huidige arbeidswetgevingen die arbeiders en bedienden toelaten om afwezig te zijn van het werk. Denk maar aan de jaarlijkse vakantie, het klein verlet, tijdskrediet, afwezigheden om dwingende familiale redenen. Maar deze regelingen gaan altijd over langere tijdsperiodes. Een afwezigheid van enkele uren, een microafwezigheid dus, wordt daar niet in opgenomen. Deze korte afwezigheden zijn bedoeld om iets kleins te regelen: een doktersbezoek, een document ophalen, een oudercontact…
Van officieus naar officieel
Sommige werkgevers laten hun medewerkers al toe om enkele uren afwezig te zijn van het werk. Bedienden kunnen bijvoorbeeld een uurtje later beginnen of vroeger weggaan als er glijdende begin-en einduren zijn. Maar voor een arbeider, die op een werf of in een fabriek werkt, ligt dat minder voor de hand. Een adv-dag opofferen om dringende zaken te regelen, die maximaal twee uur in beslag nemen, is geen ideale oplossing. De werkgeversfederaties Traxio en Febelcar namen daarom contact op met Acerta om samen een betere oplossing te zoeken. Die oplossing vertaalt zich in een nieuwe cao met als doel de microafwezigheid te stroomlijnen en voor iedereen toegankelijk te maken.
Administratieve rompslomp vermeden
Het is niet de bedoeling om de werkgever op te zadelen met heel wat extra administratief werk. De cao voorziet zo weinig mogelijk administratieve formaliteiten om de microafwezigheid te realiseren. Je medewerker moet je op het voorhand informeren over zijn afwezigheid én jij moet je akkoord geven. Dat kan allemaal via een document dat bevestigt dat je medewerker even het werk kan verlaten voor een dringend motief, met behoud van loon. Natuurlijk moeten de verloren uren ook ingehaald worden.
Op vraag van de arbeider
De vraag naar een oplossing voor microafwezigheden kwam van de werkvloer. Deze nieuwe cao wil de medewerkers actief steunen en hen opties aanbieden. Zo kunnen ze gemakkelijker een evenwicht vinden tussen arbeid en privétijd. Vermoedelijk zal de officiële microafwezigheid ook in andere sectoren zijn ingang vinden.
Vragen over arbeidsduur en flexibiliteit? Maak correcte afspraken met je personeel over arbeidsduur en voorkom zo frustratie en boetes. Acerta waakt mee over het wettelijk kader. |
Foto: Shutterstock
Dit artikel maakt deel uit van het dossier 'HR GETOETST'.Auteur: Partnercontent
HRM – arbeidsmarkt – duurzaam werken