Fysieke klachten kosten werkgever jaarlijks 3159 euro per bediende

Bijna de helft van de kantoormedewerkers klaagt over lichamelijke problemen door het werk. Klachten die je beter ernstig neemt. Werknemers die uitvallen door klachten aan de nek, rug, schouder of handen zijn immers gemiddeld 21,5 dagen arbeidsongeschikt en dat kost een werkgever al snel minstens 3.159 euro.

De externe preventiedienst van Liantis bevroeg 2247 medewerkers die dagelijks lange tijd achter hun computerscherm doorbrengen. Daaruit blijkt dat bijna de helft  van deze bedienden de laatste 12 maanden klachten ondervond ter hoogte van de rug of de polsen, die ze toeschrijven aan hun job. Nekklachten (48,6%) komen het vaakst voor, gevolgd door klachten aan de lage rug (37,3%) en de schouders (33,8%).

Gemiddeld 5,9% van de werknemers die de afgelopen 12 maanden werkgerelateerde lichamelijke klachten hadden, waren hierdoor arbeidsongeschikt. Lage rugklachten zorgden voor het hoogste percentage arbeidsongeschikheid: 7,4%.

Hoewel dus slechts een kleine minderheid van de werknemers afwezig is door de lichamelijke klachten, is het aantal dagen arbeidsongeschiktheid bij deze werknemers opvallend hoog. Gemiddeld bleven werknemers ruim 3 weken thuis.

Hoge kosten voor werkgever

Een ziektedag van een bediende kost minstens 146,95 euro voor de werkgever. Die berekening is gebaseerd op een eerder bescheiden bediendeloon van 2.500 euro bruto waarop de werkgever nog RSZ-bijdragen moet betalen. Dit betekent dat een werknemer die uitvalt bij schouderklachten – en dus gemiddeld 30 dagen afwezig is – de werkgever ruw geschat zeker 4.410 euro bruto kost. Bovendien lopen die kosten in werkelijkheid nog op. Zo komen er ook nog extra kosten bij zoals vakantiegeld of de kost om extra medewerkers in te schakelen om de afwezige medewerker te vervangen.

Publicatiedatum: 12/06/2019 - 18:54

HRM

13/02/20 - 06:15 Helft werknemers verwacht dat AI zijn werkervaring zal verbeteren13/02/20 - 06:10 Bijna 1 op 5 medewerkers gepest op het werk06/02/20 - 06:17 Slechts 0,11% medewerkers kiest voor mobiliteitsbudget05/02/20 - 21:18 Werken kan de gezondheid versterken30/01/20 - 07:00 1 op 3 medewerkers blijft werkgever langer dan 10 jaar trouw30/01/20 - 06:09 Taalapp verbetert communicatie tussen dienstenchequemedewerker en klant16/01/20 - 06:30 Het voordeligste individuele bonussysteem? Niet de loonbonus!09/01/20 - 05:58 Hoe rekruteer jij nieuwe medewerkers?09/01/20 - 05:54 Helaas, helft werknemers is te zwaar19/12/19 - 06:51 Toon wat meer lef in je loonbeleid!

Arbeidsmarkt & -beleid

13/02/20 - 06:34 VDAB telt 188 knelpuntberoepen in Vlaanderen16/01/20 - 06:28 Waarom vinden 50-plussers moeilijker een job?09/01/20 - 05:55 HR in 2020: wat mogen we verwachten?19/12/19 - 06:50 40% van je loon sparen voor je pensioen18/12/19 - 16:03 Is jouw job duurzaam (genoeg)?12/12/19 - 06:58 VDAB pleit voor meer inclusie op de arbeidsmarkt12/12/19 - 06:57 Impact uitoefenen kan je ook zelf05/12/19 - 06:45 Ook sector Loopbaanbegeleiding krijgt eigen platform05/12/19 - 06:16 Stress nekt werkbaar werk21/11/19 - 07:13 Arbeidsmarkt in 2030: maak ruimte voor paradijsvogels

Leiderschap

05/02/20 - 21:42 Dikke maatjes met je baas?23/01/20 - 14:52 Ondernemend gedrag kan je leren23/01/20 - 13:10 Wie wordt CSR Professional of the Year 2019?23/01/20 - 11:30 Finalist CSR Professional of the Year 2019: Greet Vanderheyden23/01/20 - 11:27 Finalist CSR Professional of the Year 2019: Robin Bruninx23/01/20 - 11:18 Finalist CSR Professional of the Year 2019: Caroline Pauwels28/11/19 - 06:55 BOEK: Hoe overleef je netwerkdrinks?28/11/19 - 06:51 Innoveer als een start-up!14/11/19 - 06:45 Expeditie Leiderschap08/11/19 - 12:29 Word jij de CSR Professional of the Year 2019?

Juridisch

30/01/20 - 10:30 Onbeperkt verlof geven, mag dat?23/01/20 - 14:49 Zal technologie de HR-wereld veranderen?12/12/19 - 06:58 Moet je altijd een eindejaarspremie betalen?28/11/19 - 06:27 Neem alle vakantiedagen op!14/11/19 - 06:42 Ben je écht ziek of gespeeld?07/11/19 - 06:47 Leren en werken? Wat zeggen de regionale regeerakkoorden24/10/19 - 07:00 Werkzekerheidsclausule: is ontslag nog mogelijk?10/10/19 - 07:10 Voer geen HR-beleid voor externe medewerkers10/10/19 - 07:09 HR en de vrees voor discriminatie03/10/19 - 06:49 Procedure voor sociale verkiezingen te lang?

Blog

16/01/20 - 06:32 Waarom op de toppen van je tenen staan, pijn doet05/12/19 - 06:24 Van mentor of coach naar bron van inspiratie en energie03/10/19 - 06:45 Hoe leg je de basis voor een ideale werkomgeving voor data scientists?16/05/19 - 08:38 Wat bedrijven kunnen leren van Ajax02/05/19 - 06:24 Jobads en headhunters, maak plaats voor de eigen medewerker!11/04/19 - 06:46 Zijn genderquota dan toch nodig?28/02/19 - 06:54 Succes hebben én gelukkig zijn20/02/19 - 16:29 Ecologie zit ook in werksystemen06/02/19 - 06:36 Roderen op 35 en pieken op 55 jaar20/12/18 - 06:09 De Profit van focus op People

Jobhop

05/02/20 - 23:03 Jobhop: Maaike Van Delsen05/02/20 - 22:40 Jobhop: Barbara Huysmans05/02/20 - 21:49 Jobhop: Karine Buys29/01/20 - 17:37 Jobhop: Tony Verlinden29/01/20 - 17:35 Jobhop: Wim Vroonen29/01/20 - 17:35 Jobhop: Maarten Jacobs15/01/20 - 20:22 Jobhop: An Rutten15/01/20 - 19:51 Jobhop: Elsemarie Van de Wauwer15/01/20 - 06:02 Jobhop: Ann Leonard08/01/20 - 21:25 Jobhop: Hilde Janssens

Events

03/02/20 - 21:12 Acerta Panel Event: GRATIS tickets01/12/19 - 10:35 Creëren we duurzame jobs tegen 2030?03/09/19 - 13:44 2030: a Work Space Odyssey met Fons Leroy05/06/19 - 12:31 COME IN Award05/06/19 - 12:05 Trainingsprogramma 'HR voor vluchtelingen'22/05/19 - 16:13 Trainingsprogramma 'HR voor vluchtelingen' (gratis)20/03/19 - 10:51 HRPro.be Digital Day05/02/19 - 16:53 HR Gala 201921/01/19 - 00:03 Creatief met talent in tijden van arbeidskrapte08/11/18 - 06:02 CSR Professional of the Year 2018

Dossiers

09/01/20 - 05:14 HR GETOETST12/12/19 - 06:45 DOSSIER: Individualiseren07/11/19 - 06:37 Human Capital in een tijd van contradicties17/10/19 - 05:39 Innoverende HR in de praktijk05/09/19 - 06:43 Digitalisering & HR20/03/19 - 22:15 DOSSIER Creatief met talent in tijden van arbeidskrapte07/03/19 - 07:48 De arbeidswet ontrafeld21/02/19 - 16:26 CSR is een trend, geen hype06/12/18 - 08:32 Dossier Matching & rematching06/06/18 - 22:18 Langer werken: hoe worden we samen 100?