Talent is het sleutelwoord

Artikel in partnerschap met AcertaDOSSIER TALENT - De krapte op de arbeidsmarkt noopt werkgevers om creatief te zoeken naar talent. Talent is het sleutelwoord, want, zoals Chris Wuytens het verwoordt op het Acerta Panel Event: “Er is arbeidskrapte, geen talentkrapte. Er is nog heel wat talent klaar om te ontginnen.” Een inspirerend debat met Heidi Stieglitz (Melexis), Valerie Thoen (Kinepolis) en Bart Buysse (Fevia).

Heidi Stieglitz (Melexis) - Bart Buysse (Fevia) - Valerie Thoen (Kinepolis)Eerste vaststelling uit de Talent Pulse Surveys van Acerta is dat een op vier medewerkers het bedrijf binnen het jaar verlaat. “Het moeizame rekruteringsproces lijkt te falen of moeten we meer inzetten op onboarding?”, vraagt moderator Liesbeth Imbo. Heidi Stieglitz, VP HR bij technologiebedrijf Melexis, is verbaasd over het hoge vertrekcijfer. “Dat merken we hier niet. Hoe dit komt? Dat ligt aan de rekrutering, denk ik. Bij de selectie zoeken we zeer goed naar mensen met het juiste DNA. Maar inderdaad gevolgd door een stevige onboarding. De aandacht gaat hierbij zowel naar connecteren met de collega’s als snel inwerken in de job. En naar de bedrijfscultuur: we willen ervoor zorgen dat nieuwkomers zich thuis voelen.”

Kinepolis startte recent het onboardingprogramma ‘Hello new star(t)’ op. Maar ook pre-boarding moet in de toekomst meer aandacht krijgen. “Al voor de nieuwe medewerkers aan de slag gaan, zouden we hen al willen meenemen in de Kinepolis-vibes via getuigenissen van collega’s, leuke filmpjes etc.”, vertelt International Human Capital Director Valerie Thoen. Ook kandidaten hechten steeds meer belang aan een goed onthaal, merkt Bart Buysse, CEO bij voedingsfederatie Fevia, op: “Tijdens rekruteringsgesprekken informeren ze expliciet naar de onthaalprogramma’s en ontwikkelingsmogelijkheden.”

Talent spotten en coachen

Eens aan boord en ingewerkt is het zaak om mensen gemotiveerd te houden én hun talenten zo goed mogelijk in te zetten. Belangrijke vereiste: ieders talenten kennen. Geen evidentie. Melexis werkt met een 18-tal interne coaching champions. Dat zijn gecertificeerde coaches die collega’s en leidinggevenden ondersteunen in het herkennen van talenten en de verdere ontwikkeling ervan. “Daarnaast kunnen medewerkers meedraaien in multidisciplinaire teams. De competenties die hier naar boven komen proberen we dan verder te gebruiken in de organisatie”, aldus Heidi Stieglitz.

Valerie Thoen - Melexis“In het Innovation Lab belonen we niet enkel de beste projecten, maar geven we ook een ondernemersbonus zelfs als projecten niet gelukt zijn.”

Valerie Thoen - Kinepolis

Ook Kinepolis kijkt naar de lokale leidinggevenden in de verschillende bioscoopcomplexen om het aanwezige talent te ontdekken. Tegelijkertijd moedigt het medewerkers aan om zelf aan het roer te staan hun loopbaan.

Drie puntjes …

Deze nadruk op potentieel komt eveneens tot uiting in de vacatures. Bart Buysse: “De jongste jaren houden we de profielbeschrijvingen in vacatures erg kort, aangevuld met drie puntjes. Het is aan de kandidaat en later de medewerker om dit zelf in te vullen. In het begin lijkt dat niet voor iedereen een eenvoudige oefening, maar met de juiste begeleiding en omkadering op de werkvloer lukt dat wel. Het laat ontplooiing en eigen invulling toe. Inzetten op talentontwikkeling is overigens niet de taak van de CEO en HR alleen; iedereen in de organisatie moet werk maken van talentmanagement. Daarom ook dat we bij Fevia de evaluatiegesprekken omgevormd hebben tot samenwerkingsgesprekken waarin werknemers een grote inbreng hebben. Het is een tweerichtingsverkeer.”

Proeven van rollen, ontdekken van talenten

Het brengt het debat naadloos op de verschuiving van functies naar rollen. Nog volgens onderzoek van Acerta zijn medewerkers best bereid om af en toe een andere rol op te nemen. In realiteit blijkt dit niet altijd even eenvoudig, zowel voor werkgever als werknemer. “Onze medewerkers krijgen de verantwoordelijkheid over iets specifiek, maar zijn tegelijkertijd betrokken bij projecten, over hun grenzen heen. Het geeft de kans om te ontdekken waarin mensen nog sterk zijn, wat belangrijk is voor eventuele latere switchen in functie”, legt Heidi Stieglitz uit. En Valerie Thoen (Kinepolis) hamert op het belang van ondernemerschap in haar organisatie. “We gaan hierop selecteren, coachen en kansen geven. Het zit ook in de verloning. In het Innovation Lab belonen we niet enkel de beste projecten, maar geven we ook een ondernemersbonus zelfs als projecten niet gelukt zijn.”

Heidi Stieglitz - Melexis“Zorg voor voldoende opleiding, maar mensen laten proeven van een andere rol is minstens even belangrijk.”

Heidi Stieglitz - Melexis

Belangrijk is dat je mensen kansen geeft, daarvan zijn de drie panelleden overtuigd. “Je moet mensen niet pushen, maar uitdagen. Kiest iemand ervoor om in zijn rol of functie te blijven, dan moet je dit respecteren”, vindt Heidi Stieglitz. Ook Bart Buysse is die mening toegedaan. “Het wordt pas een probleem als er geen match meer is tussen de medewerker en de organisatie. Dan dringt zich een oplossing op, zo mogelijk binnen of – wanneer het niet anders kan – buiten de organisatie. Niet alleen organisaties maar ook werknemers moeten voldoende mobiel en wendbaar zijn.”

Neem iedereen mee in je verhaal

Medewerkers die niet mee willen of niet openstaan voor een nieuwe rol, daaraan kom je tegemoet door veel te praten. Wat betekent dat, die nieuwe rol of functie? “Zorg voor voldoende opleiding, maar mensen laten proeven van een andere rol is minstens even belangrijk. Het is een complex gegeven maar als je een medewerker op de juiste plaats in je organisatie krijgt, dan heb je een bevlogen medewerker”, bevestigt ook Heidi Stieglitz.

Voorwaarde is dat je je medewerkers voldoende meeneemt in het verhaal van de organisatie, vertelde Chris Wuytens (Acerta Consult) eerder op het event. “Wat zijn de waarden, wat is het verhaal op lange termijn, wat kunnen medewerkers doen?” De CEO van Kinepolis maakt daarom om het half jaar een film waarin hij terug- en vooruitblikt. Zijn collega bij Melexis toert jaarlijks langs alle vestigingen wereldwijd om vooral de toekomstplannen grondig te communiceren en medewerkers de kans te geven vragen te stellen en hun eigen successen voor te stellen.

Bart Buysse - Fevia “We houden de profielbeschrijvingen in vacatures erg kort, aangevuld met drie puntjes …”

Bart Buysse - Fevia

Olifant in vele kamers is de overtuiging dat carrièrestappen enkel naar boven moeten gaan en lonen in dezelfde richting volgen. Bart Buysse ziet een lichte kentering: “Horizontale stappen kunnen zeer verrijkend zijn. En ook een stap achteruit hoeft niet negatief te zijn. Je verliest misschien aan loon, maar wint aan beleving en levenskwaliteit bijvoorbeeld.” Ga het gesprek aan met medewerkers rond ontwikkeling en lonen, raadt Heidi Stieglitz aan. “We bouwen bij Melexis aan flexibele verloningspaden en willen daarbij heel transparant zijn. Het is best mogelijk dat iemand aan zijn competenties timmert en hierdoor tijdelijk een stukje loon inlevert.”

Wie wil delen?

Is het een oplossing voor de arbeidskrapte om medewerkers te delen met andere organisaties? “We doen dit voor zeer specifieke functies, maar steeds binnen de Melexis-holding”, zegt Heidi Stieglitz. “Medewerkers delen buiten de organisatie, doen we niet. We hebben hen zelf voor de 100% nodig!” Ook Kinepolis heeft hiermee geen ervaring. “We zijn een te grote, complexe organisatie.”

Fevia heeft een HR-verantwoordelijke in dienst voor 40% van de werktijd. “Het zou ook een optie kunnen zijn om één verantwoordelijke aan te stellen voor 2 tot 3 organisaties samen. Dat is niet alleen handig, maar ook interessant want het is een mooie kans om van elkaar te leren”, vindt Bart Buysse. Maar wat doe je dan als je bij groei die gedeelde medewerker meer uren wil inzetten? “Daarover moet je afspraken maken. Het is van cruciaal belang dat je de juiste partners kiest voor zo’n samenwerking.”

“De honger naar samenwerking is erg groot”, besluit Bart Buysse. “Over de bedrijfsmuren heen maar, als federatie, zeker ook over de grenzen van de eigen sector. Daar liggen nog heel wat mogelijkheden.” Het is duidelijk dat bedrijven en organisaties creatief zoeken naar talent, maar dit is nog maar het begin. De arbeidsmarkt kan en moet nog heel wat meer ontgonnen worden.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier 'DOSSIER Creatief met talent in tijden van arbeidskrapte'.
Publicatiedatum: 28/03/2019 - 06:48
Auteur: Katleen Weytjens

HRM

01/08/19 - 06:19 Mobiliteitsvergoeding of mobiliteitsbudget?25/07/19 - 06:57 Even afwezig op het werk?11/07/19 - 06:45 Ouderschapsverlof: een maand zomervakantie met de kinderen04/07/19 - 06:28 Vrouwen betalen hogere prijs voor hun fouten20/06/19 - 07:15 2019: Talentmanagers en leerexperten zetten in op psychologische thema’s13/06/19 - 09:16 Al gedacht aan een vluchteling als nieuwe medewerker?13/06/19 - 07:24 1 op de 20 arbeidscontracten in 2018 is met ex-werknemer12/06/19 - 18:54 Fysieke klachten kosten werkgever jaarlijks 3159 euro per bediende06/06/19 - 06:49 Kies à la carte voordelen met een cafetariaplan22/05/19 - 16:45 We werken steeds langer

Arbeidsmarkt & -beleid

10/07/19 - 18:15 Jobstudenten willen vooral flexibel werk27/06/19 - 08:37 Fons Leroy: “Ja, de publiek-private samenwerking is echt geslaagd”27/06/19 - 08:25 Wat staat er nu op de agenda van Fons Leroy?27/06/19 - 07:59 Loonkloof gedicht bij studentenjobs19/06/19 - 18:48 Generatie Z noemt zichzelf ‘hardst werkende generatie’19/06/19 - 17:08 Zin om jongeren warm te maken voor STEM?05/06/19 - 17:18 Steeds minder schoolverlaters zijn werkzoekend05/06/19 - 16:34 Verborgen matches: welk beroep matcht met eventcoördinator?22/05/19 - 18:16 Vier op tien hebben een zittend werkleven22/05/19 - 17:15 Het wordt steeds makkelijker om over de grens te werken

Leiderschap

25/07/19 - 06:58 Hou je millennials aan boord!18/07/19 - 07:16 Diversiteit is geen zegen voor een team13/06/19 - 06:01 VUB-onderzoeker laat robots en mensen beter samenwerken02/05/19 - 08:10 Time = money? Niets van!02/05/19 - 06:58 BOEK: Trots!11/04/19 - 06:45 Mobiliteit: de ene provincie is de andere niet04/04/19 - 07:40 BOEK: Impact in actie04/04/19 - 06:43 Wat houdt jou tegen om duurzaam te ondernemen?14/03/19 - 06:24 Een nieuwe baas: mag het iets jonger zijn?22/02/19 - 15:44 Ann Claes (JBC) is CSR Professional of the Year 2018

Juridisch

01/08/19 - 07:26 Zijn geschenken een vorm van loon?18/07/19 - 07:52 Nu is het genoeg! Tijd voor een tuchtsanctie04/07/19 - 07:16 Wat met de groepsverzekering bij ontslag?27/06/19 - 06:13 Na de deelfiets, de deelauto en de deelstep: nu ook de deelmedewerker?20/06/19 - 07:27 Wees niet te zuinig met verlof!06/06/19 - 06:53 Hoe kan je rsz-bijdragen op ecocheques vermijden?22/05/19 - 18:07 Randstad Werkpocket: sociaal- en arbeidsrecht in je virtuele broekzak09/05/19 - 06:44 Tip: regel huisarbeid en telewerk altijd formeel25/04/19 - 08:45 Hebben ook vaders ontslagbescherming bij verlof voor baby?11/04/19 - 07:20 Kan je na ziekte zomaar je job opnieuw opnemen?

Blog

16/05/19 - 08:38 Wat bedrijven kunnen leren van Ajax02/05/19 - 06:24 Jobads en headhunters, maak plaats voor de eigen medewerker!11/04/19 - 06:46 Zijn genderquota dan toch nodig?28/02/19 - 06:54 Succes hebben én gelukkig zijn20/02/19 - 16:29 Ecologie zit ook in werksystemen06/02/19 - 06:36 Roderen op 35 en pieken op 55 jaar20/12/18 - 06:09 De Profit van focus op People20/06/18 - 19:06 Van oorlog om talent naar opportuniteit?13/06/18 - 16:19 6 tips om de thuiswerkplek succesvol te implementeren02/05/18 - 07:20 Stapvoets is de snelste weg naar een betere mobiliteit

Jobhop

01/08/19 - 06:43 Jobhop: Melissa Van Avermaet01/08/19 - 06:36 Jobhop: Nele De Moitié01/08/19 - 06:31 Jobhop: Sarah Vleminckx25/07/19 - 07:11 Jobhop: Peggy Huyck25/07/19 - 06:56 Jobhop: Katia Dobbelaere25/07/19 - 06:01 Jobhop: Bart Vanmulders18/07/19 - 09:52 Jobhop: Joachim Decock18/07/19 - 07:01 Jobhop: Kathelijne Verboomen18/07/19 - 06:43 Jobhop: Jo Forceville11/07/19 - 07:36 Jobhop: Dirk Stienaers

Events

05/06/19 - 12:31 COME IN Award05/06/19 - 12:05 Trainingsprogramma 'HR voor vluchtelingen'22/05/19 - 16:13 Trainingsprogramma 'HR voor vluchtelingen' (gratis)23/04/19 - 21:58 HR innov & tech Day16/04/19 - 21:03 Congres HR in de Zorg 201920/03/19 - 10:51 HRPro.be Digital Day05/02/19 - 16:53 HR Gala 201921/01/19 - 00:03 Creatief met talent in tijden van arbeidskrapte08/11/18 - 06:02 CSR Professional of the Year 201824/10/18 - 23:04 HRM Inspiration Day 2018 - WIN GRATIS INKOM!

Dossiers

20/03/19 - 22:15 DOSSIER Creatief met talent in tijden van arbeidskrapte07/03/19 - 07:48 De arbeidswet ontrafeld21/02/19 - 16:26 CSR is een trend, geen hype12/02/19 - 05:39 Innoverende HR in de praktijk06/12/18 - 08:32 Dossier Matching & rematching06/06/18 - 22:18 Langer werken: hoe worden we samen 100?24/05/18 - 07:22 Recruitment analytics14/03/18 - 16:42 De hartslag van arbeidsmarkt 4.006/11/17 - 16:36 De toekomst in beweging15/06/17 - 09:47 Re-integratie = kansen benutten