3 op 4 beeldschermwerkers hebben wekelijks visuele klachten

BrilOnderzoek - Twee op drie hadden het voorbije jaar fysieke klachten. Voor 7% mondden deze klachten uiteindelijk uit in afwezigheid. En hoe zit het met de concentratie en de stress? Nauwelijks beter…

Volgens onderzoek van HR-dienstverlener Attentia is de Belgische werknemer vaker ziek dan zo’n tien jaar geleden. Het ziekteverzuim (kort + lang) steeg met liefst 33%. Gemiddeld is nu 8% van de medewerkers een tijdje afwezig van het werk. Opvallend is dat het aantal langdurig zieken met ongeveer de helft gestegen is ten opzichte van tien jaar geleden. Dit absenteïsme is niet leeftijdsgebonden, want in elke leeftijdsgroep is de stijging zichtbaar.

Uit self assesments bij 6500 beeldschermwerkers blijkt dat het ook in deze groep qua gezondheid niet zo schitterend is. Twee op drie klagen over fysieke problemen, vooral in de nek (33%), onderrug (32%) en schouders (25%). 74% gaat minstens een keer per week na een werkdag met visuele klachten naar huis.

Het ziekteverzuim steeg de voorbije tien jaar met liefst 33%.

Wat was ik alweer aan het doen?

Ruim de helft van de beeldschermwerkers vindt daarnaast dat zijn concentratievermogen afneemt. Bijna vier op tien klagen over stress, met symptomen als angst, slaapstoornissen en vermoeidheid. 23% vertoont een hoge herstelnood, ze hebben meer tijd nodig om te ontspannen en te herstellen van de stress. Hun risico op een burn-out ligt dan ook hoger.

Toch ook goed nieuws: de Belg vertoont een hoog engagement (83%) en heeft plezier in de job (81%).

Bewegen bij Baloise

Verzekeraar Baloise schenkt de jongste jaren extra aandacht aan welzijn. “We zijn absoluut overtuigd van het belang van vitaliteit en het aanzetten tot meer beweging”, vertelt Jürgen Platel, interne preventieadviseur. “Sinds 2014 zetten wij met ons welzijnsbeleid daar meer en meer op in. Bijvoorbeeld door het aanbieden van fit check-ups, veerkrachtsessies, sportevents (zoals de 10-miles van Antwerpen), yoga, gezondheidsambassadeurs die een persoonlijke gezondheidsbegeleiding krijgen, fitnesszaal enz. Vanuit de medewerkers krijgen we enthousiaste reacties en merken we dat zij meer geëngageerd tegenover hun werkgever staan.”

Publicatiedatum: 15/11/2018 - 06:59

HRM

06/12/18 - 06:43 Hoog tijd voor actie, HR!06/12/18 - 06:42 Horen we nog bij elkaar?29/11/18 - 06:53 6 tips om meer introverten aan te werven29/11/18 - 06:38 U hebt meer dan lonen om te belonen22/11/18 - 06:37 Studenten verpleegkunde leren medicatie toedienen via virtual reality15/11/18 - 06:59 De warrant, het overwegen waard15/11/18 - 06:43 Bel&Bo: van harte welkom!13/11/18 - 14:46 Rekrutering: hoe verminder je gendervooroordelen?25/10/18 - 07:20 Hoe Mathieu Gijbels van elke medewerker een ‘voordenker’ maakt24/10/18 - 20:43 Mathieu Gijbels verkozen tot HR-ambassadeur 2018

Arbeidsmarkt & -beleid

28/11/18 - 20:19 Deze landen weten het best talent aan te trekken en behouden28/11/18 - 19:50 Eens freelancer, altijd freelancer22/11/18 - 06:59 “HR-dienstverlening is een antwoord op koorts op arbeidsmarkt”22/11/18 - 06:17 Belgen zoeken job in buitenland… op feestdagen15/11/18 - 06:25 VDAB promoot ‘géén ervaring’07/11/18 - 21:05 18% meer vacatures dan vorig jaar25/10/18 - 07:19 Combineren multi-jobbers jobs uit noodzaak of als uitdaging?24/10/18 - 21:09 t-groep wordt Agilitas Group24/10/18 - 21:08 House of Talents op overnamepad18/10/18 - 09:12 Pendelen: de hel of tijd om weg te dromen?

Leiderschap

05/12/18 - 14:45 Award Inclusieve Onderneming voor ‘vluchtelingenbedrijf’28/11/18 - 14:29 Deskundige jury zkt. CSR Professional of the Year 201821/11/18 - 10:04 “Een titel als CSR Professional of the Year opent deuren”08/11/18 - 07:30 GDPR naleven: geen onmogelijke opdracht08/11/18 - 07:20 Nomineer nu de CSR Professional of the Year 2018!07/11/18 - 16:35 Zelfsturende teams, zijn we er klaar voor?25/10/18 - 07:27 Een kompas, lichtbakens en de sherpa25/09/18 - 07:37 Vergroot je netwerk … in de fitness05/09/18 - 13:55 Hoe word je CEO?23/08/18 - 07:25 Je zal voortaan vegetariër zijn

Juridisch

06/12/18 - 07:05 Verboden te werken op feestdagen?05/12/18 - 20:43 Taxshift verhoogt nettoloon met minimum 36 euro22/11/18 - 06:55 Einde arbeidsrelatie geeft geen garantie op werkloosheidsuitkering08/11/18 - 06:34 Kan je de functie van een werknemer zomaar veranderen?18/10/18 - 07:22 Bonus: Hoe kan je voordelig belonen voor collectief lager verzuim?04/10/18 - 07:56 Stap je over naar de concurrent? Opletten!20/09/18 - 06:46 Kosten eigen aan werkgever, hoe zit dat weer?06/09/18 - 06:20 Weg met de loonkloof!23/08/18 - 07:23 Te laat op het werk, dus geen loon?09/08/18 - 06:36 Was het vrije keuze of keuze onder dwang?

Blog

20/06/18 - 19:06 Van oorlog om talent naar opportuniteit?13/06/18 - 16:19 6 tips om de thuiswerkplek succesvol te implementeren02/05/18 - 07:20 Stapvoets is de snelste weg naar een betere mobiliteit26/03/18 - 10:23 Ken jij de vier Aziatische carrièreopties?06/03/18 - 06:50 Bescheidenheid siert ook een leider01/03/18 - 06:35 Ik heb het gehad met de files...20/02/18 - 07:03 3D-HR: omlaag, omhoog en opzij24/01/18 - 17:37 Cultuur + Technologie + Data = Employee Engagement17/01/18 - 10:01 Kijk niet enkel met je organisatiebril14/12/17 - 07:07 Pleidooi voor een gereduceerd werknemersstatuut

Jobhop

05/12/18 - 16:40 Jobhop: Eric Sergeant05/12/18 - 16:32 Jobhop: Valérie Nerinckx05/12/18 - 16:23 Jobhop: Carla Borremans05/12/18 - 16:19 Jobhop: Dries Adams29/11/18 - 08:35 Jobhop: Daisy Korthout29/11/18 - 08:30 Jobhop: Jelske Janssens29/11/18 - 08:26 Jobhop: Brecht Vermeersch29/11/18 - 07:00 Jobhop: Wim Focquet22/11/18 - 08:20 Jobhop: Valerie Deweirdt21/11/18 - 15:00 Jobhop: Ezra Dessers

Events

08/11/18 - 06:02 CSR Professional of the Year - NOMINEER NU!24/10/18 - 23:04 HRM Inspiration Day 2018 - WIN GRATIS INKOM!04/10/18 - 15:21 Iedereen coachee07/06/18 - 16:18 HR-GALA 2018, met voorprogramma MOBILITEIT11/04/18 - 08:44 Werkgeluk 202019/03/18 - 09:53 HR in de zorg: Is leren de geheime superkracht?20/02/18 - 12:29 Meer events?13/02/18 - 12:54 Masterclass Recruitment Analytics06/02/18 - 09:33 Arbeidsre-integratie bij langdurige ziekte22/12/17 - 11:18 De uitdagingen van Arbeidsmarkt 4.0

Dossiers

06/12/18 - 08:32 Dossier Matching & rematching12/10/18 - 05:39 Innoverende HR in de praktijk06/06/18 - 22:18 Langer werken: hoe worden we samen 100?24/05/18 - 07:22 Recruitment analytics14/03/18 - 16:42 De hartslag van arbeidsmarkt 4.021/02/18 - 16:26 CSR is een trend, geen hype07/12/17 - 07:48 De arbeidswet ontrafeld06/11/17 - 16:36 De toekomst in beweging15/06/17 - 09:47 Re-integratie = kansen benutten14/06/17 - 09:00 #LerenuitBoeken