3 op 4 beeldschermwerkers hebben wekelijks visuele klachten

BrilOnderzoek - Twee op drie hadden het voorbije jaar fysieke klachten. Voor 7% mondden deze klachten uiteindelijk uit in afwezigheid. En hoe zit het met de concentratie en de stress? Nauwelijks beter…

Volgens onderzoek van HR-dienstverlener Attentia is de Belgische werknemer vaker ziek dan zo’n tien jaar geleden. Het ziekteverzuim (kort + lang) steeg met liefst 33%. Gemiddeld is nu 8% van de medewerkers een tijdje afwezig van het werk. Opvallend is dat het aantal langdurig zieken met ongeveer de helft gestegen is ten opzichte van tien jaar geleden. Dit absenteïsme is niet leeftijdsgebonden, want in elke leeftijdsgroep is de stijging zichtbaar.

Uit self assesments bij 6500 beeldschermwerkers blijkt dat het ook in deze groep qua gezondheid niet zo schitterend is. Twee op drie klagen over fysieke problemen, vooral in de nek (33%), onderrug (32%) en schouders (25%). 74% gaat minstens een keer per week na een werkdag met visuele klachten naar huis.

Het ziekteverzuim steeg de voorbije tien jaar met liefst 33%.

Wat was ik alweer aan het doen?

Ruim de helft van de beeldschermwerkers vindt daarnaast dat zijn concentratievermogen afneemt. Bijna vier op tien klagen over stress, met symptomen als angst, slaapstoornissen en vermoeidheid. 23% vertoont een hoge herstelnood, ze hebben meer tijd nodig om te ontspannen en te herstellen van de stress. Hun risico op een burn-out ligt dan ook hoger.

Toch ook goed nieuws: de Belg vertoont een hoog engagement (83%) en heeft plezier in de job (81%).

Bewegen bij Baloise

Verzekeraar Baloise schenkt de jongste jaren extra aandacht aan welzijn. “We zijn absoluut overtuigd van het belang van vitaliteit en het aanzetten tot meer beweging”, vertelt Jürgen Platel, interne preventieadviseur. “Sinds 2014 zetten wij met ons welzijnsbeleid daar meer en meer op in. Bijvoorbeeld door het aanbieden van fit check-ups, veerkrachtsessies, sportevents (zoals de 10-miles van Antwerpen), yoga, gezondheidsambassadeurs die een persoonlijke gezondheidsbegeleiding krijgen, fitnesszaal enz. Vanuit de medewerkers krijgen we enthousiaste reacties en merken we dat zij meer geëngageerd tegenover hun werkgever staan.”

Publicatiedatum: 15/11/2018 - 06:59

HRM

20/02/19 - 22:27 2 op 3 willen verloning naar prestaties14/02/19 - 06:22 Yep, het is Valentijn. Ook op het werk?07/02/19 - 06:35 Uitdagingen van business zijn opportuniteit voor HR31/01/19 - 07:19 Technologie verlaagt drempel HR-proces23/01/19 - 17:59 Waarom de beste HR geen HR meer is17/01/19 - 07:01 CxO for 1 week17/01/19 - 06:55 3 tips om je evaluatiesysteem te upgraden16/01/19 - 17:00 Hoeveel houden we nog van onze bedrijfswagen?09/01/19 - 20:44 De 8 meest gelezen artikels van 201809/01/19 - 18:51 Welke HR-trends kleuren 2019?

Arbeidsmarkt & -beleid

20/02/19 - 22:35 Wat verdient een schoolverlater?20/02/19 - 22:22 Bediende van 55 verdient 75% meer dan collega van 2514/02/19 - 06:15 Waarom we onszelf zo ondernemend vinden13/02/19 - 22:14 Laat je talent erkennen!06/02/19 - 21:22 Wel ingenieur, geen taxichauffeur30/01/19 - 15:16 Top-10 knelpuntberoepen 201923/01/19 - 12:22 Politieke troubles verzwakken aantrekkingskracht voor talent23/01/19 - 11:55 Group Fimmus neemt Adecco Home Services over10/01/19 - 07:14 BOEK: No jobs19/12/18 - 18:45 Maar hij spreekt geen Nederlands…

Leiderschap

31/01/19 - 07:57 CSR Professional of the Year 2018: wie van de drie?24/01/19 - 06:46 Eerst trein dan fiets: we geloven er niet in13/12/18 - 07:00 Duurzaam ondernemen: een fulltime job?05/12/18 - 14:45 Award Inclusieve Onderneming voor ‘vluchtelingenbedrijf’28/11/18 - 14:29 Deskundige jury zkt. CSR Professional of the Year 201821/11/18 - 10:04 “Een titel als CSR Professional of the Year opent deuren”08/11/18 - 07:30 GDPR naleven: geen onmogelijke opdracht08/11/18 - 07:20 Nomineer nu de CSR Professional of the Year 2018!07/11/18 - 16:35 Zelfsturende teams, zijn we er klaar voor?25/10/18 - 07:27 Een kompas, lichtbakens en de sherpa

Juridisch

14/02/19 - 07:30 Sociale verkiezingen: hot topics07/02/19 - 07:03 Gezocht: loon waarop je geen RSZ-bijdragen betaalt31/01/19 - 06:55 Winstpremie sinds 1 januari verfijnd24/01/19 - 07:18 Collectieve ontslagen: de cijfers16/01/19 - 15:38 Uitzendarbeid nu ook voor federale overheidsdiensten10/01/19 - 06:25 Met bedrijfsgsm bellen naar astrolijnen, mag dat?20/12/18 - 06:12 Slecht weer kan arbeidsovereenkomst ‘bevriezen’06/12/18 - 07:05 Verboden te werken op feestdagen?05/12/18 - 20:43 Taxshift verhoogt nettoloon met minimum 36 euro22/11/18 - 06:55 Einde arbeidsrelatie geeft geen garantie op werkloosheidsuitkering

Blog

20/02/19 - 16:29 Ecologie in het koksteam06/02/19 - 06:36 Roderen op 35 en pieken op 55 jaar20/12/18 - 06:09 De Profit van focus op People20/06/18 - 19:06 Van oorlog om talent naar opportuniteit?13/06/18 - 16:19 6 tips om de thuiswerkplek succesvol te implementeren02/05/18 - 07:20 Stapvoets is de snelste weg naar een betere mobiliteit26/03/18 - 10:23 Ken jij de vier Aziatische carrièreopties?06/03/18 - 06:50 Bescheidenheid siert ook een leider01/03/18 - 06:35 Ik heb het gehad met de files...20/02/18 - 07:03 3D-HR: omlaag, omhoog en opzij

Jobhop

20/02/19 - 22:23 Jobhop: Sarah Van Marcke20/02/19 - 22:19 Jobhop: Olivier De Wintere20/02/19 - 22:15 Jobhop: Vanessa Porretta14/02/19 - 08:21 Jobhop: Romy Fuchs14/02/19 - 08:19 Jobhop: Sarah Vansteenkiste14/02/19 - 08:14 Jobhop: Karlien Vanommeslaeghe14/02/19 - 08:10 Jobhop: Veronique Vandeleene06/02/19 - 22:29 Jobhop: Sandrine Vauthier06/02/19 - 22:15 Jobhop: Wim Adriaens06/02/19 - 22:05 Jobhop: Ilse Van Belle

Events

05/02/19 - 16:53 HR Gala 201921/01/19 - 00:03 Creatief met talent in tijden van arbeidskrapte - WIN JE TICKET!08/11/18 - 06:02 CSR Professional of the Year 201824/10/18 - 23:04 HRM Inspiration Day 2018 - WIN GRATIS INKOM!04/10/18 - 15:21 Iedereen coachee07/06/18 - 16:18 HR-GALA 2018, met voorprogramma MOBILITEIT11/04/18 - 08:44 Werkgeluk 202019/03/18 - 09:53 HR in de zorg: Is leren de geheime superkracht?20/02/18 - 12:29 Meer events?13/02/18 - 12:54 Masterclass Recruitment Analytics

Dossiers

06/12/18 - 08:32 Dossier Matching & rematching12/10/18 - 05:39 Innoverende HR in de praktijk07/06/18 - 07:48 De arbeidswet ontrafeld06/06/18 - 22:18 Langer werken: hoe worden we samen 100?24/05/18 - 07:22 Recruitment analytics14/03/18 - 16:42 De hartslag van arbeidsmarkt 4.021/02/18 - 16:26 CSR is een trend, geen hype06/11/17 - 16:36 De toekomst in beweging15/06/17 - 09:47 Re-integratie = kansen benutten14/06/17 - 09:00 #LerenuitBoeken