Zijn genderquota dan toch nodig?
Vele vrouwen zijn tegen. Ze willen op eigen verdienste geselecteerd worden. Maar die houding verandert geleidelijk omdat het tij niet snel genoeg keert, schrijft Carmina Coenen (Salesforce).
Pop-upschrijver: Carmina Coenen, Director Solution Engineering bij Salesforce
BLOG - Elk jaar houdt JUMP, de internationale organisatie ter bevordering van gelijkheid tussen geslachten, een grote bijeenkomst. En elk jaar is dit JUMP Forum iets om naar uit te kijken, met inspirerende ideeën en opmerkelijke quotes. Eén van de meest opvallende ging over het opleggen van quota in organisaties.
Toen eind maart de vraag voor de zoveelste maal werd gesteld – moeten organisaties zichzelf quota opleggen om een gelijke vertegenwoordiging te krijgen van mannen en vrouwen aan de top van de organisatie – merkte ik dat de meeste aanwezigen anders reageren dan vroeger. Veel vrouwen hadden tot nu toe een strijdvaardige reactie: “quota zijn niet nodig, we moeten op eigen verdienste geselecteerd worden!” Maar de realiteit leert dat bij de meeste bedrijven de top nog steeds voor het grootste deel uit mannen bestaat.
De eigen verdiensten volstaan dus blijkbaar niet om het tij te keren, en die vertegenwoordiging respresentatiever te maken. Daar zijn verschillende redenen voor te bedenken – het topmanagement dat onbewust verkeerde criteria gebruikt, de vrouwen die onterecht denken dat zo’n topbaan niets voor hen is – maar de belangrijkste reden blijft toch: zonder lichtende voorbeelden is dit doorstroomproces heel wat minder vanzelfsprekend.
En zo krijg je een vicieuze cirkel: weinig vrouwen groeien door bij gebrek aan een rolmodel en er zijn weinig rolmodellen omdat weinig vrouwen doorgroeien. Misschien zijn die quota wel de enige manier om die vicieuze cirkel te doorbreken? Is het niet perfect mogelijk om met die quota de rekruteerders te wijzen op hun onbewuste vooroordelen, en zo de evenredige vertegenwoordiging te versnellen zonder ook maar iets in te boeten op kwaliteit? Ik ben in elk geval overtuigd van wel. Ik weet wel: het blijft een moeilijke kwestie, maar misschien moeten we hier gewoon werk van maken.
Diversiteit verhoogt het collectieve IQ
De voordelen van diversiteit in bestuursraden en topmanagement zijn immers enorm, en hoe sneller een organisatie hiervan kan genieten hoe beter. Tijdens het Forum werd onder meer de overleden Franse journalist Emile Servan-Schreiber geciteerd: “hoe groter de diversiteit binnen een groep, hoe hoger de collectieve intelligentie”. Anders gezegd: hoe evenwichtiger een raad van bestuur is samengesteld, hoe beter de beslissingen die door deze organisatie worden genomen. Dus waarom hier niet zo snel mogelijk de vruchten van plukken?
De aanwezigheid van vrouwen in het managementteam heeft als belangrijkste voordeel dat andere vrouwen zien dat dit ook voor hen haalbaar is. En dat ze hiervoor geen bovenmenselijke inspanningen moeten leveren of zichzelf en hun gezin volledig moeten verloochenen. Op eender welk niveau, ongeacht moet je kunnen zeggen: “sorry, ik moet vroeger weg want ik moet de kinderen ophalen”, of je nu een man bent of een vrouw, zonder dat dit enige impact heeft op hoe men jou ziet als professional. Ongeacht je positie binnen de onderneming, of je nu man bent of vrouw, het moet mogelijk zijn om in augustus een volle maand bij de kinderen door te brengen zonder dat dit gezien wordt als een bewuste keuze om je carrière op een laag pitje te zetten.
Toegegeven: ik heb ook tijd nodig gehad om deze stappen te zetten. Toen ik vorig jaar een hele maand vrij nam, voelde dit als een stap in het ongekende. Maar achteraf merkte ik dat alles gewoon bleef draaien en dat mijn keuze bijzonder positief werd onthaald, door mannen en vrouwen, die nu weten dat ook zij zoiets kunnen overwegen zonder gevolgen voor hun carrière.
Dagelijks een vlag verzetten
Alleen al daarom ben ik erg blij dat ik deze beslissing heb genomen. Als vrouw in een managementfunctie weet ik dat ik een rolmodel ben voor velen, en dat het er dus toe doet wat ik doe of laat. Als ik op deze manier de diversiteit binnen ons bedrijf en binnen de sector kan verbeteren, doe ik dat graag. Ik heb het onschatbaar voordeel om bij een bedrijf te werken dat diversiteit en innovatie actief stimuleert, en ik wil graag deze positieve ervaringen delen om ook andere organisaties te inspireren.
Dit maakt voor mij ook deel uit van een bredere persoonlijke ambitie. Dat is ook mijn dagelijks voornemen: elke dag een vlag verzetten, waarmee ik een positieve bijdrage lever aan de wereld rondom mij.
HRM – arbeidsmarkt – duurzaam werken