Liefde op het eerste gezicht hoeft niet
Neen, het gaat niet over singles en de suggestie aan hen om misschien ook eens door de 55-pluscategorie van de datingsite te scrollen. Al reageren werkgevers en singles blijkbaar op dezelfde manier als ze de geboortedatum van een kandidaat zien: boven de 55 jaar kijken ze niet eens verder. Ze weten niet wat ze missen.
Pop-upschrijver: Sarah Peeters, Director van Acerta Consult
De ene werkgever vindt geen mensen, de andere betaalt zijn mensen om thuis te blijven, en nog altijd zitten er te veel mensen thuis terwijl ze niets liever zouden willen dan te werken. Een manier om de gap tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt te dichten, is dat beide partijen zich wat stretchen. Een ontslagen werknemer kan beter niet krampachtig op zoek gaan naar dezelfde baan elders. En een zoekende werkgever kan beter niet mikken op een 100% match vanaf dag één. Met stip op één hebben wij daaromtrent deze suggestie: kijk zeker ook eens in de 55-pluscategorie.
Meer betrokken, respectvoller, hogere kwaliteit van prestaties, collegialer ... die wil u hebben
Toen Acerta werkgevers naar de appreciatie voor werknemers ouder dan 55 vroeg, bleken die bijzonder positief. De zgn. ‘oudere werknemers’ scoren op nogal wat vlakken goed en zelfs beter dan de jongere collega’s: ze zouden meer betrokken zijn bij de organisatie, meer respect tonen, hogere kwaliteit afleveren, collegialer zijn ... enfin, verborgen parels. Nieuw aangeworven 55-plussers blijken het zelfs soms nóg beter te doen dan de ‘zittende’ 55-plussers. En toch is deze leeftijdscategorie ondervertegenwoordigd in zowel de tewerkstellingscijfers als in de aanwervingsstatistieken. Begrijpt u dat nu?
Leeftijd speelt geen rol
"Ongeacht de leeftijd zullen de competenties van een werknemer vandaag niet voldoen aan de vragen van morgen. " Sarah Peeters - Acerta |
Met CAO nr.104 legt de overheid werkgevers een werkgelegenheidsplan voor zijn 45-plussers op. Met als bedoeling de aanwerving en behoud van 45-plussers in de organisatie te verhogen. Hoezo 45-plus? Dat is piepjong, dan zit je exact in de helft van je loopbaan. En trouwens, ongeacht de leeftijd, zullen de competenties van een werknemer vandaag, niet voldoen aan de vragen van morgen. Elke werknemer, en dus niet alleen de 45-plussers, moet een loopbaan-en ontwikkelplan hebben en dat is de verantwoordelijkheid van beide partijen, werkgever én werknemer. Mentaal flexibel blijven is de boodschap. Alleen zo blijft voor werknemers individueel en voor bedrijven als geheel een rematch met alle komende uitdagingen mogelijk.
***WisKeys biedt bedrijven en organisaties de toegang tot haar netwerk met interessante informatie. De partners blijven verantwoordelijk voor de inhoud van de artikels.***
Dit artikel maakt deel uit van het dossier 'HR GETOETST'.HRM – arbeidsmarkt – duurzaam werken