Uitzendactiviteit valt met bijna helft terug
Op amper twee weken tijd verloren meer dan 54.000 uitzendkrachten (VTE) - al dan niet tijdelijk - hun job. De activiteiten vielen met liefst 46% naar beneden. Dat laat sectorfederatie Federgon weten.
Voor uitzendkrachten die op het moment van de lockdown aan de slag waren bij een gebruiker en daar normaal opnieuw aan de slag kunnen bij de heropstart, kon het stelsel van tijdelijke werkloosheid overmacht worden aangevraagd.
Zoals in vele sectoren was ook voor de uitzendsector maart een maand met twee gezichten. Waar de eerste helft de evolutie relatief normaal verliep tegenover vorig jaar, viel de uitzendactiviteit nadien met bijna de helft terug.
Federgon verklaart de ongezien snelle en diepe terugval van 46% in de tweede helft van maart niet alleen door de impact van de verplichte sluitingen van bedrijven maar vooral ook van de sluitingen die het gevolg zijn van vraagschokken, toeleveringsproblemen, of moeilijkheden om in heel wat bedrijven de veiligheids- en hygiënemaatregelen toe te passen. De terugval van de uitzendactiviteit verloopt dan ook synchroon met de sterke toename van de tijdelijke werkloosheid.
Over de hele maand bekeken, viel het aantal gepresteerde uren uitzendarbeid met 21,11% terug tegenover februari. Tegenover vorig jaar schrijft de sector een achteruitgang van 24,51% neer. Zowel het arbeiders- als het bediendesegment deelden in de klappen in de drie gewesten. Volgens Federgon zullen de gevolgen van de Covid-19-crisis veel zwaarder zijn dan deze van de kredietcrisis van 2008.
Uitzendsector klaar voor relance
“De inschattingen voor april zijn in belangrijke mate te vergelijken met de cijfers van de tweede helft van de maand maart. Er lijkt niet onmiddellijk sprake van een verdere daling”, zegt Paul Verschueren, Director Research & Economic Affairs bij Federgon. “De uitzendsector is klaar om volop zijn rol te spelen in de relance. Op korte termijn door bedrijven en sectoren te ondersteunen in hun opstart of doorstart, maar ook op langere termijn door onze economie en arbeidsmarkt te ondersteunen in het transitie- en transformatieproces dat door deze crisis in een versnelling zal terechtkomen.”
HRM – arbeidsmarkt – duurzaam werken