2 op 3 bedrijven blijven aanwerven
Hoewel de schrik er flink inzit, lijken bedrijven niet echt van plan om medewerkers te ontslaan. Meer zelfs: 41% wijzigt zijn aanwervingsplannen niet, 22% beperkt deze plannen en 2% drijft ze op. 1 op 3 zet de aanwervingen voorlopig stop. Zo blijkt uit een recente rondvraag van Antwerp Management School, VBO en HRPro.be.
Slechts een minderheid van de 1241 bevraagde bedrijfsleiders en HR-professionals acht ontslagen waarschijnlijk (13%) of zeer waarschijnlijk (3%). Het is niet de bedrijfsgrootte, maar wel de huidige activiteitsgraad die hier bepalend is: waar er vandaag minder gewerkt wordt, is men beduidend minder optimistisch over de continuïteit van organisatie en medewerkers.
De deuren gaan evenmin op slot voor nieuwe medewerkers. Hoewel 35% geen aanwervingen doet de komende maanden, blijft 41% houden aan zijn eerder gemaakte plannen. 22% blijft aanwerven maar schroeft de aantallen terug. Het zijn vooral de kleine organisaties die voorlopig de kat uit de boom kijken en geen nieuwe collega’s zoeken (69% tegenover 22% van de grote bedrijven).
De bevraging liep tussen 3 en 18 april 2020.
Zullen we anders naar loopbanen kijken?
De organisaties stellen de manier waarop ze naar loopbanen kijken wel in vraag. Meer dan de helft van de organisaties behorende tot de risico-activiteiten (bv. kunst, toerisme, horeca) acht het waarschijnlijk dat de loopbanen in hun organisatie er na de crisis heel anders zullen uitzien.
“Het wordt eens temeer duidelijk dat jobzekerheid en voorspelbare loopbaanpaden een zaak van het verleden zijn,” stelt prof. Dr. Ans De Vos (AMS) vast. “Het is belangrijk dat het arbeidsmarktbeleid bij de rélance maximaal inzet op het versterken van inzetbaarheid van werknemers. Enkel op die manier kan loopbaanzekerheid worden gecreëerd. Maar ook voor de bedrijven zelf betekent dit dat zij anders moeten gaan nadenken over hun loopbaanbeleid.”
Bedrijven staan meer open voor thuiswerk
En wat met thuiswerk? Bijna 4 op de 5 bedrijfsleiders en HR-professionals voorzien een stijging in het thuiswerk na de crisis (78 %); Ook binnen de groep bedrijven waar er voor de crisis geen thuiswerk was (37%), geeft slechts 6% aan dit niet te overwegen na de crisis.
Respondenten maken zich zorgen over de verbondenheid met collega’s en organisatie en de mentale gezondheid van de medewerkers na de crisis. 44% uit risicosectoren en 37% uit de cruciale sectoren verwachten na de crisis een verhoogde uitval van werknemers omwille van stress.
Interne arbeidsorganisatie herbekijken
HR-verantwoordelijken en bedrijfsleiders zullen bij heropstart belangrijke beslissingen moeten nemen over hun personeelsbestand maar ook over hun interne arbeidsorganisatie. De manier waarop dit gebeurt, zal belangrijke gevolgen hebben voor de weerbaarheid van diegenen die hun job verliezen én voor diegenen die blijven.
Monica De Jonghe, directeur-generaal VBO besluit: “We constateren dat bedrijven de rug rechten, velen de intentie hebben te blijven aanwerven en maximaal focussen op inzetbaarheid en flexibiliteit. Die positieve doch realistische blik vooruit, is ‘the way forward’ voor de bedrijven om zich te wapenen voor de toekomst.”
HRM – arbeidsmarkt – duurzaam werken