HR GETOETST - 2019 was een bijzonder sterk jaar, ook voor bedrijven. En dat vertaalt zich naar de toekenning van meer bonussen in 2020: dit jaar krijgen maar liefst 18% meer bedienden een bonus op de rekening gestort. De vooruitzichten voor 2021 zijn iets minder rooskleurig.
Dat is het doel van Carglass® op personeelsvlak. Simpel en tegelijkertijd sterk: “Gelukkige medewerkers zorgen immers voor gelukkige klanten. Het zijn de passie en de goesting die het verschil maken”, zegt People Director Bart Lambrechts. Hij werd voor zijn aanpak beloond met de award HR-ambassadeur 2020.
Bedrijven die op korte termijn hun financiële prestaties willen opkrikken, geven hun CEO best een hoger loon en meer incentives. Helaas blijkt deze kortetermijnfocus vaak nefast voor de winstcijfers op lange termijn.
Ziekmeldingen die op vrijdag worden gedaan zijn vaker psychisch gerelateerd en duren langer dan andere ziekmeldingen. Opvallend is wel dat er op vrijdag beduidend minder ziekmeldingen zijn dan op maandag.
Ongelijkheden op basis van etnische afkomst of ras worden in het onderwijs en op de arbeidsmarkt vaak in de schoenen van migranten of minderheden zelf geschoven. Tja, te weinig taalkennis, niet de juiste kwalificaties,…
HR GETOETST - Organisaties moeten flexibel en wendbaar zijn, zodat ze efficiënt kunnen inspelen op al die wisselende eisen en omstandigheden. Kunnen hun medewerkers soepel meebewegen en zich even snel aanpassen? Kan je het aanpassingsvermogen van mensen meten en stimuleren? Acerta en AMS zoeken samen naar de ‘adaptability’ van mensen.
Ruim de helft van de werkgevers in België kreeg tijdens de coronacrisis meer vertrouwen in zijn medewerkers. Vooral de ervaring van de goodwill kreeg een boost. Hun geloof in de integriteit en de vaardigheden bleef gelijk. Zo blijkt uit onderzoek van AMS, VBO en HRPro.be.
Bart Lambrechts, People Director van Carglass, is de nieuwe HR-ambassadeur. Hij haalde het in een spannende strijd van Agrifirm EMEA, Argenta en Lidl.
HR GETOETST - De coronacrisis heeft heel wat veranderingen met zich mee gebracht. Maar heeft deze crisis ook de kijk van werkgevers op het verloningsbeleid veranderd? Blijft de bedrijfswagen, een populair en fiscaal voordelig verloningselement, een toegevoegde waarde in het loonpakket nu de weg naar telewerken genomen is? En wat is de mening van werkgevers over verloning op basis van anciënniteit.
Het hoeft geen betoog, ook de sociale verkiezingen stappen uit hun vertrouwde jasje om volledig coronaproof te zijn. Elektronisch stemmen of per brief krijgt nu de voorkeur. Het Parlement keurde hiervoor nog snel nieuwe richtlijnen goed. Wat is er mogelijk?